Özellikle erkeklerin tercih ettiği ve bugüne kadar “maçoluğun simgesi” olarak bilinen tespihlere kadın eli değdi, zarafet geldi.
Türk erkeğinin büyük değer verdiği aksesuarların başında gelen mücevher değerindeki el yapımı tespihler, özellikle Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonerler tarafından yoğun ilgi görüyor. Genellikle erkeklerin sanatkarlığını yaptığı tespih yapımında artık bayanlarda ‘biz de varız’ diyor. Türkiye’nin birçok ilinde şimdilik sayıları az olsa da bayan esnaflarda tespih yapımına başladı.
El emeği göz nuru tasarımlar
Ankara Cebeci’de dizayn ettikleri tespihlere el emeği göz nuru ile tasarım şıklığı katan kadınların yaptıkları tespihler ilgi görüyor. Özellikle erkeklerin tercih ettikleri ve bugüne kadar maçoluğun simgesi olarak bilinen tespihlere kadın eli değdi, zarafet geldi. Birbirinden şık tasarımlarla göz dolduran tespihler adeta ‘maçoluk’ kavramını süpürdü yerine ‘beyefendi’ tabirini yerleştirdi. Tüm bunların mutfağında ise hünerli elleri ile kadınlar yer aldı.
“Tesadüfen başladım”
Yaptığı işe karşı duyduğu hazzı dile getiren 27 yaşındaki Seher Daldal, işe tamamen tesadüfen başladığını dile getirerek, “Yan komşum tespihçiydi. Oradan merakla başladım. Onunla ortak olduk. Sonra da kendim iş yerimi açtım. Ustam Vedat Atasever’den bu sanatı öğrendim. Bir buçuk yıldır bu işi yapıyorum. İki bayan arkadaşım var. Onları da yetiştiriyorum” dedi.
“İşimi severek yapıyorum”
Özel sipariş aldığını da belirten Daldal, işini severek yaptığını ve yaptığı işten keyif aldığını, kadın elinin değdiği her noktanın alabildiğine güzelleştiğini dile getirerek, “Bayanlar takılara meraklı olduğu için tespih diziminde de zorlanmazlar diye düşünüyorum. Tespih genellikle erkeklerin elinde görmeye alışkın olduğumuz bir şey. Ama bayan eli değdiği zaman ise daha mütevazı bir hal alıyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kadınlara örnek oluyor
Daldal, Ankara halkının tespihe büyük ilgisinin olduğunu kaydetti. Daldal, Açtığı atölyesinde kendi el işçiliği ile tespih yaparak yaptığı işle müşterileri memnun etmeyi başardığı gibi genç bir kadın olarak bütün yaşıtlarına da örnek oluyor.
“Müşteriler şaşırıyor”
Kendisi gibi çalışmaya ihtiyacı olup da iş bulamamaktan yakınan genç kızlara tavsiyelerde bulunan Daldal, istendiği takdirde her işin yapılabileceğini belirtti. Daldal, gelen müşterilerin kendisini gördüğünde şaşırdığını ifade ederek, “Atölyeye ilke kez gelen insanlar genelde bana ustan nerde diye soruyorlar. Onlara ustanın ben olduğunu söyleyince çok şaşırıyorlar. Bir kadın olarak erkek işi yapmaktan çok memnunum. İş bulamamaktan yakınan genç kızlara da tavsiye ediyorum. İş bulamıyorsanız kendi işinizi yaratın. İstediğiniz takdirde önünüze çıkabilecek her türlü engeli aştığınızı göreceksiniz” diye konuştu.
Seher Daldal’ın yanında çalışmaya başlayan Gizem Seyhan ve Bahar Altınkaynak da yaptıkları işten keyif aldıklarını belirterek, tüm bayanlara bu işi önerdiklerini kaydettiler.