Savunma sanayinde yaptığı projelerle adından sıkça söz ettiren HAVELSAN, Türk Hava Yolları (THY) ile tarihi bir anlaşmaya imza attı. Yapılan anlaşma ile THY pilotları, eğitimlerini HAVELSAN’ın üreteceği uçak simülasyonlarıyla tamamlayacak.
Askeri alanda sahip olduğu simülatör tasarım üretim ve entegrasyon tecrübesini günümüzde hızla gelişen sivil havacılık sektörüyle birleştiren HAVELSAN, Türk Hava Yolları’nın Boeing 737NG uçakları için uluslararası D seviye sertifikasyonuna sahip tam uçuş simülatörü üretmeye hazırlanıyor. Türk Hava Yolları’nın Florya’daki Uçuş Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törenle tarihi önem taşıyan imzalar atıldı. Törene Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil ve HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay katıldı.
AMAÇ, SİMÜLATÖR EĞİTİMİNDE TÜRKİYE’Yİ MERKEZİ KONUMA TAŞIMAK
İmza töreninde yaptığı konuşmada projenin önemine dikkat çeken Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Ana amacımız bu sektörde bir oyuncu olmaktan ziyade HAVELSAN gibi şirketlerin bu konulardaki gelişimini, ülkemizdeki bu ekosistemin gelişimine katkı vermektir. Türk Hava Yolları’ndaki Teknik A.Ş gibi şirketlerimizle ileride de inanıyorum ki birlikte yapacağımız başka projeler ve hizmetler de olacak. Bunları kendi aramızda hep konuşuyoruz. Ben bu anlamda İstanbul’un ve Türkiye’nin bir simülatör merkezi olması hususunda bir görüşümüz ve vizyonumuz var. Bütün Avrupa’nın Orta Doğu’nun Balkanlar’ın ya da Orta Asya ve Afrika’nın, hatta Asya’nın uzak tarafının bile gelip bizden eğitim almasını ve buranın bir uçuş eğitim merkezine kapsamlı dönüşmesini istiyoruz. Bunu sağlamak için de ithalatla bir yere varamayız. Simülatör ithalatıyla bir yere varamayız” şeklinde konuştu.
Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de, “Genelde Türkiye’de savunma sanayi iyi bir noktaya geldi denildiğinde ben hep şunu vurgularım; bu ülkenin toptan sanayi ekosistemi iyi değilse, savunma sanayisinin iyi olmasının söz konusu olması mümkün değil. Yani bu bir sistem. Savunma sanayi çok iyi ama diğer taraf iyi değil diye bir kavram olamaz. Bu bir ekosistemdir. Bu ekosistem birbirine dokunmalıdır” dedi.
“BUGÜN HAVELSAN İÇİN TARİHİ BİR GÜN HEM DE DÖNÜM NOKTASI”
HAVELSAN’ın bugüne kadar sadece savunma sanayine yönelik üretimler gerçekleştirdiğini ancak THY ile yapılan anlaşmayla çalışmaların sivil alana da kaydığını aktaran HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin ise, “Bugün HAVELSAN için tarihi bir gün hem de dönüm noktası olan bir gün. Tamamen Savunma Sanayine yönelik yapmış olduğu bu üretimini şuanda bilgi, tecrübe ve birikimini sivil bir alana aktarmak üzere yola çıkmış durumda. Yönetim kurulu başkanımıza da söz veriyoruz; biz bunu zamanında, en üst kalitede ve en etkin fiyatlarla sizlere teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından THY ve HAVELSAN arsında uçak simülatörünün anlaşmasını içeren projenin imzaları atıldı.