Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna’nın Çerkası Bölgesi Çornobay kasabasında bulunan Çornobay Sosyal Merkezi’ne tadilat desteğinde bulundu.
TİKA, Ukrayna’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda farklı sektörlerde Ukrayna genelinde önemli projelere imza atan TİKA tarafından Ukrayna’nın Çerkası Bölgesi Çornobay kasabasında bulunan Çornobay Sosyal Merkezi’ne tadilat desteğinde bulunuldu. Açılışı törenine TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Çerkası Bölge Devlet İdaresi Başkan Yardımcısı Vitaliy Koval ve Çornobay Reyon Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Djobolda katıldı.
Açılış töreni konuşmasında Hacı Bayram Bolat TİKA’nın Ukrayna’daki projelerine ilişkin kısa bilgi vererek, “Ukrayna Hükümeti ile sıkı işbirliği içindeyiz. Sosyal Hizmetlere ise sunumu gibi alanlara özel önem atfediyoruz. Emekli vatandaşlar, Ukrayna nüfusunun büyük bir kısmını oluşturmakta. Avrupa’nın bir parçası olan bu ülkede, onlara bir katkı da biz sağlayabiliyorsak ne mutlu bize, zira bugünümüzü büyüklerimize borçluyuz ve bu nedenle onlar için en iyi koşulları sağlamalıyız” şeklinde konuştu.
Çerkası Bölge Devlet İdaresi Başkan Yardımcısı Vitaliy Koval, Ukrayna adına TİKA’ya teşekkür ederek, Çerkası Bölgesinde başarılı proje sayısının artacağı ümidini dile getirdi. Sözlerinin devamında Koval, “Çerkası Bölgesi nüfusunun üçte birini emekliler oluşturmakta, bu kesime özel bir ilgi göstermeliyiz. Bu projeyle, merkez sakinlerinin yaşamlarını daha aktif bir şekilde sürdürmelerine, yalnızlık ve yabancılık duygusundan kurtulmalarına, iletişim eksikliği sorunlarının giderilmesine katkı sağlandı. Ukrayna bugün zor günlerden geçmekte, TİKA’nın yardımlarıyla ayakta kalmayı başarıyoruz” ifadelerini kullandı.
TİKA tarafından tadilatı yapılan Çornobay Sosyal Merkezi, Çerkası Bölgesi Çornobay kasabasında faaliyet gösteriyor. Merkez 880’i savaş gazisi, 326‘sı özürlü olmak üzere 4 bin kadar yaşlıya sosyal hizmet veriyor. Yaşlı, engelli ve Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmalardan ötürü göç ederek, sığınmış olan mağdurlara ihtiyaç duydukları destek sağlanan Sosyal Adaptasyon Bölümünde bilgisayar kullanımı, sanat ve kültür gibi birçok alanda da ücretsiz olarak eğitim veriliyor.