ADANA (AA) - HAKAN ŞAHİN - İBRAHİM ERİKAN - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarımdan hayvancılığa, süt, et ve su ürünleri işlemeden meyve sebze işleme ve soğuk hava depolarına, kırsal turizmden kültür balıkçılığına, yerel ürünlerden el sanatlarına pek çok alanda yapılan yatırımlara hibe desteği veriyor.

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, AA muhabirine, kurumlarının 2011'den itibaren proje almaya başladığını söyledi.

Türkiye'de sürdürülebilir tarımsal işletmeler kurarak, tarımı geliştirmeye katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Nazlı, şunları kaydetti:

''Avrupa Birliği standartlarında sürdürülebilir, kendi ayakları üzerinde duran, örnek, kar eden kuruluşlar kurmak istiyoruz. Bunun için yatırımcılarımızı destekliyoruz. Elbette bunu tek başımıza yapmayacağız fakat buna katkı sağlayan kurumlardan bir tanesiyiz. Yatırımlarımızı gezenler bilir. Biz gerçekten Türkiye standartlarının yukarı taşınmasına büyük katkı sağlayan bir kurumuz. Ciddi yatırımlarımız var. Sadece bir proje kurup, bir ahır veya tesis kurup bırakmıyoruz. Oranın gerçekten bir işletme mantığıyla çalışması için çabalıyoruz.''

TKDK'nın 42 ilde faaliyet yürüten tarım, hayvancılık, turizm, el sanatları, kültür balıkçılığı, yerel ürünler gibi pek çok alanda yatırım başvurularını desteklediğini anlatan Nazlı, şu bilgileri verdi:

''Verdiğimiz desteklerin bir kısmı tarımı, bir kısmı da kırsal alanı ilgilendiriyor. Bir taraftan tarımı desteklerken diğer taraftan da tarım dışı, turizm, yerel ürünler ve el sanatları gibi sektörlere de destek veriyoruz. Süt ve et hayvancılığıyla alakalı kurulacak tesislere yüzde 65'e kadar destek veriyoruz.  Ayrıca bununla alakalı her türlü gider de destek kapsamındadır. İnşaat, makine, danışmanlık giderleri, hatta kapısına astığı tabelayı bile TKDK destekler. Besicilik, tavukçuluk ve et hayvancılığıyla ilgili tesislere de aynı şekilde destek veriyoruz. Yatırımlara yüzde 50 ila yüzde 65 hibe desteğinin verileceği çağrı dönemi başladı. Başvurular 10 Şubat'ta sona erecek.''

Nazlı, süt, et, meyve sebze ve su ürünleri paketleme ve işleme tesislerine de ciddi destek sağladıklarını, yatırımcıların 3 milyon avroya kadar proje yapıp,  yüzde 50'sini TKDK'dan destek olarak alabileceğini kaydetti.

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlenmesi için arıcılık, süs bitkiciliği ve seracılığa da katkı sunduklarını belirten Nazlı, el sanatları ve yerel ürünlerle ilgili projelere de yüzde 50 destek verdiklerini aktardı.