TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya, günümüzde devlet dışı aktörlerin dâhil olduğu çatışmaların yaşandığını söyledi.
Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 12 hafta süren Güvenlik Akademisi Programı’nda, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Güvenlik Çalışmaları Koordinatörü ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya, Uluslararası Güvenlik Evriminin, Türkiye’ye ve KKTC’ye etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“DEVLET DIŞI AKTÖRLERİN DAHİL OLDUĞU ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR”
Akdeniz güvenlik yapılanmasının içinde yer alan Orta Doğu veya başka bir ifade ile Yakın Doğu bölgesindeki çatışmaların güvenlik konularını uluslararası kamuoyunun gündeminde tutulması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yalçınkaya, güvenlik düşüncesinin, yaklaşımlarını ve uygulamalarının evrimini, Türkiye ve KKTC’ye etkileri bağlamında değerlendirdi. Dünyada ve bölgede savaşlar ve çatışmalar yüzyıllardır insanlığın karşısındaki bir sorun olarak varlığını neredeyse kesintisiz sürdürmekte olduğunu ifade eden Yalçınkaya, “Maalesef savaşları engelleme amacıyla kurulmuş olan Uluslararası İlişkiler bilim dalı bu sorunu çözmekten oldukça uzak durmaktadır. Ancak Sosyal Bilimlerde bilimsel yöntemlerden faydalanma oranının artması bizlere güvenlik konularında katkı sağlayacak gelişmeler konusunda umut vermektedir. Soğuk Savaşın sonunda devletlerarasında meydana gelen savaşlar büyük ölçüde azalmış olmasına rağmen günümüzde devlet dışı aktörlerin dâhil olduğu çatışmaların yaşanmasına engel olunamamaktadır” dedi.
“GÜVENSİZLİK ORTAMINDA ADALARIN DEĞERİ ARTACAK”
“Günümüzde gelinen noktada çatışmaların yaşandığı bölgelerin yerine güvenlikli bölgelerin ön plana çıkmasını bekliyoruz” diyen Yalçınkaya, “Bu durum şüphesiz çatışma yaşanması muhtemel bölgelerin belirsizliğinden kaynaklanmaktadır. İyi haber ise bilim ve teknolojide meydana gelen gelişmelerin bireylerin güvenlik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olmasıdır. Vurgulanması gereken önemli bir nokta da güvenli bölgeler konusunda Kıbrıs gibi adaların, günümüzün güvenliksiz ortamında değerinin artacağıdır” açıklamalarında bulundu.
“GÜVENLİK ANLAYIŞINDA BAŞATLIK SÖZ KONUSU”
Dünya güvenlilik evrimini doğru okumanın politika yapıcılar ve uygulayıcılar kadar bu politikalardan doğrudan etkilenen haklar açısından da önemli olduğuna dikkat çeken, Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Uluslararası güvenlik çalışmalarının ilk dönemlerinde, devleti merkeze koyan bir güvenlik anlayışının başat bir anlayış olduğunu belirtti.
“YENİ YAKLAŞIMLARA İHTİYAÇ VAR”
Güvenlik olgusunu yalnızca devletlerin meselesi olarak değerlendirdiklerini aktaran Koldaş, Devlet merkezli güvenlik yaklaşımlarının, güvenlik çalışmalarının evriminde kendi içlerinde tutarlı bir güvenlik anlayışını ortaya koyarak, günümüzde devlet-dışı aktörlerin dünya güvenlik yapılanması içindeki yerlerinin daha belirgin bir hal almaya başladığını ve yeni yaklaşımlara da ihtiyaç duyulduğuna değindi.
Mevcut uluslararası güvenlik yapılanmasının doğru anlaşılabilmesi için devletlerin olduğu kadar devlet dışı ve devlet üstü aktörlerin de güvenlik kaygılarının, politikalarının ve uygulamalarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Koldaş, “Uluslararası sistem içerisinde yer alan tüm aktörlerin, güvenlikle ilgili duruşlarının birbirleriyle ilişkili bir şekilde ve belli bir sistematikte değerlendirilmesi gerektiğini” ifade etti.
YALÇINKAYA’YA PROGRAM SONUNDA SERTİFİKA VERİLDİ
Programın soru-cevap kısmının ardından Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Güvenlik Çalışmaları Koordinatörü ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya’ya, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş tarafından teşekkür belgesi verildi. Güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı program, farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımlarıyla 21 Mayıs’a kadar devam edecek.
NURHAYAT CEVAHİR