Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında “proje yöneticisi”, “halkla ilişkiler/iletişim uzmanı” ve “tesis/idari işler yöneticisi” mesleklerinin ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliği belirlenmesi amacıyla “Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Hazırlanması İş Birliği Protokolü” imzalandı.
TOBB ve MYK arasındaki protokolün imza töreni TOBB Sosyal Tesislerinde yapıldı. Törene MYK Başkanı Adem Ceylan, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Daire Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan ve ilgililer katıldı. MYK Başkanı Ceylan, burada yaptığı konuşmada TOBB’un en büyük paydaşları olduğunu belirterek, TOBB ile birlikte onlarca mesleğin standardını hazırladıklarını vurguladı.
Bugüne kadar 663 mesleğe ilişkin standardının belirlenip, Resmi Gazete’de yayımlandığını bildiren Ceylan, "Ayrıca 200’e yakın mesleğin de standartlarının hazırlanması çalışmaları devam ediyor. Bununla birlikte meslek standardı belirlenen 339 meslekte ulusal yeterlilik hazırlanırken 150 meslekle ilgili de ulusal yeterlilik çalışmaları sürüyor" diye konuştu.
Ceylan, 37’si "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" meslekler olmak üzere 49 kuruluşa sınav ve belgelendirme yetkisi verildiğini dile getirerek, bu kuruluşlardan bir tanesi olan TOBB İktisadi İşletmesi’nin 12 meslekte belgelendirme yetkisinin bulunduğunu söyledi. "Tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işler sınıfında olan 40 meslekte "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirildiğini anımsatan Ceylan, yılsonu itibariyle inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı ve betonarme demircisinin de aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde işverene kişi başına 500 lira ceza kesileceğine dikkat çekti.
Şu ana kadar yaklaşık 73 bin kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verildiğini belirten Ceylan, yılsonuna kadar 49 yetkilendirilmiş kuruluşça 300 bin kişiye belge vermeyi hedeflediklerini, bu hedefe ulaşmak için sektöre her türlü desteğin verileceğini belirtti.
“Mesleki Yeterlilik Belgesinin çalışanlara ve işverene hiçbir maliyeti yok”
Mesleki Yeterlilik Belgesinin çalışanlara ve işverene hiçbir maliyetinin olmadığını vurgulayan Ceylan, "Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde sınav ve belgelendirme ücretlerinin tamamı İşsizlik Fonu’ndan finanse ediliyor. Yani işçiye 5 kuruşluk maliyeti söz konusu değil. Az tehlikeli sınıfındaki mesleklerde belgelendirme yapıldığı zaman ise önemli destekler söz konusu. Bu kapsamda 40 bin kişiye AB Fonu’ndan ve İşsizlik Fonu’ndan toplam 23 milyon 500 bin lira katkı sağlandı" dedi.
"Yeni meslek standartlarına yoğunlaşacağız"
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yavuz da protokolle "proje yöneticisi" (seviye 5), "halkla ilişkiler/ iletişim uzmanı" (seviye 6), "tesis/idari işler yöneticisi" (seviye 6) mesleklerinin, ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliğinin belirleneceğini bildirdi. Çalışanın Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmasının işverenin de işini kolaylaştırdığını ifade eden Yavuz, "MYK’nın bu işin yaygınlaştırması yönünde gösterdiği çabayı takdir ediyoruz. TOBB olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için imzalayacağımız protokole konu olan 3 mesleğin ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliğini hazırlayacağız. Bunu başardıktan sonra yeni meslek standartlarına yoğunlaşacağız" şeklinde konuştu.
İş birliği protokolü, konuşmaların ardından Ceylan ve Yavuz tarafından imzalandı.