KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin Tomarza ilçesinde tanıtım ve kültür etkinliği düzenlendi. 

Kayseri Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Vali Orhan Düzgün, sahip olunan kültür varlıklarının, yöresel mutfak kültürünün ve tarihi eserlerin yaşatılması için bu tarz programların önemli olduğunu belirtti.

Günümüzde bu değerlerin anlaşılıp gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Düzgün, Tomarza’nın taşı ve kabak çekirdeği gibi çok önemli değerleri olduğunu anımsatarak, "Tomarza taşı, Mimar Sinan’ın doğduğu bu topraklarda Türkiye’de sivil mimarlığın yaşatılması, örneklerinin çoğaltılması ve taş işçiliğiyle mimari eserlerin ortaya çıkarılması bakımından çok zengin bir doğal kaynağımız. Tomarza taşının, tüm Türkiye’de saat kulelerinden, tarihi yapılara, yeni yapılan binalardan villalara varıncaya kadar kendisine yer bulması son derece önemli" dedi.

Tomarza'da kabak çekirdeğinin de ilçenin zenginlikleri arasında yer aldığını kaydeden Düzgün, "Türkiye’de en fazla kabak çekirdeği üreten il Kayseri. Türkiye’deki üretimin yüzde 42’si Kayseri’de üretilmektedir ve Kayseri’de de en fazla kabak çekirdeği üreten ilçe ise Tomarza’dır. Kabak çekirdeği yağının da çok sağlıklı yağ olduğu konusunda da bilim adamlarının görüşleri var ama maalesef bu yağı üretecek tesisler henüz ilimizde, bölgemizde bulunmuyor. Bu tesislerin de kurulmasından sonra kabak çekirdeği üreten köylülerimizin gelirlerinde artış olacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Tomarza Kaymakamı Engin Uysal da düzenlenen programla Tomarza’nın tarihi, kültürel, ekonomik ve tarımsal değerlerinin tanıtılması ve Türkiye’nin dört bir tarafında yaşayan Tomarzalıların bir araya getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Programda, halk oyunları, semazen gösterisi, yöresel ağıt ve şiir sunumuylae Şehit Necati Kahraman Anaokulu Öğrencileri’nin "Türkiyem" isimli gösterisi sahnelendi.

Avşar pilavı ve Tomarza tepsi mantısı ikram edilen programda, konuklara "Toroslardan Erciyes’e Yükselen Ses Tomarza" isimli kitap dağıtıldı.