SAKARYA (AA) - Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, gelecek yıl teşvik belgesini aldıkları yeni projeyle ilgili işçi alımlarına başlayacaklarını belirterek, "Ocak ayı olmayabilir, daha sonraki aylar olabilir ama önemli sayıda işçi alımına başlayacağız" dedi. 

Özer, Arifiye ilçesindeki fabrika yerleşkesinde düzenlenen iftar programının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, üretim hızlarının 112 saniyeye ulaştığını, bu kapsamda ihtiyaca yönelik işçi aldıklarını söyledi. 

Aldıkları geçici işçilerden iyi olanları daimi kadroya geçirdiklerini belirten Özer, "Şu aşamada Türkiye İş Kurumu'ndan alım yapmıyoruz ama zaman içerisinde yapacağız. Önümüzdeki yıl teşvik belgesini aldığımız yeni projeyle ilgili işçi alımlarına başlayacağız. Ocak ayı olmayabilir, daha sonraki aylar olabilir ama önemli sayıda işçi alımına başlayacağız" diye konuştu. 

- Otomotiv işçilerinin eylemi

Özer, otomobil şirketlerinde üretimin durmasına neden olan işçi eylemlerine çok üzüldüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İşçilerin sendikaya üye olmasına hiçbir şekilde karşı çıkmayız. İşçimizin kararının başımızın üstünde yeri var. Biz, öyle ya da böyle baskı veya herhangi bir tercih belirtme yönünde değiliz ama işçilerimiz o yönde adım atmıyor, atmaya ihtiyaç duymuyor belki de. Şu anda da durum aynı şekilde devam ediyor.

Diğer şirketlerde olanlar tabii ki üzücü. Kesinlikle olsun istemezdik çünkü otomotiv sektörü ülkenin lokomotif sektörü. Daha da fazla devam etseydi sektöre ve ülkeye zarar verebilecek boyuta gelecekti. Arkadaşlarımız da yeterli bilinçte ki zamanında durdular, durdurdular ve kısmen normalizasyon dönemi başladı. Biz çok şükür karşılıklı saygı, sevgi ve birbirini anlama çabasıyla öyle bir dönem geçirmedik, ondan da mutluyuz."

- Rusya'daki kriz 

Türkiye'de hükümetin henüz kurulamamış olmamasının kendilerini olumsuz etkilemediğini vurgulayan Özer, ihracata aynı hızla devam ettiklerini kaydetti. 

Orhan Özer, Rusya'daki krizin olumsuz etkilerini gördüklerini dile getirerek, "Rusya'ya yaptığımız ihracat azaldı. Bu sebeple hem hacmimiz hem de değer olarak ihracatımız azaldı fakat bunun yanında Türkiye pazarı ilk 6 ayda yüzde 50 arttı. Rusya'nın açığını kısmen biz Türkiye ile kapattık. Hatta büyük ölçüde kapattık. Tabi bu ihracat rakamlarında görülmüyor ama bizim üretim adetlerimizde görebiliyoruz. Yani Türkiye'de olumsuzluk değil, olumluluk var, bundan sonra da bir olumsuzluk olacağına ihtimal vermiyorum" şeklinde konuştu. 

-"Cansiparane çalıştığınızı biliyoruz"

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş da dayanışma, yardımlaşma, dostluk ve kardeşlik duygularının ön plana çıktığı ramazan akşamında Toyota'da misafir olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. 

Türkiye'nin en önemli meselesinin üretim ve istihdam olduğuna işaret eden Coş, "Bu meselenin çözümü için dünyadaki kriz ortamlarına rağmen ve giderek çok rekabetçi bir hal alan sektörde yerinizi korumak ve daha da önemli seviyelere ulaşmak için cansiparane çalıştığınızı biliyoruz. Sizlere ve değerli ekibinize teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise son yıllarda Toyota'nın hem ülkenin hem de şehrin gönlünde taht kurmaya başladığını, bu güzel ilişki sayesinde ülkenin ve Sakarya'nın kazanmaya devam edeceğini kaydetti. 

İftar programına AK Parti Sakarya milletvekilleri Recep Uncuoğlu ve Ali İnci, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Toyota yetkilileri ve çalışanları da katıldı.