TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, “Üreticilerimiz dünya piyasalarına girmek, kalite ve rekabet güçlerini artırmak istiyorlarsa standartlara göre üretim yapmak zorundadır. Aksi bir üretim merdiven altı, rekabet ve kalite şansı olmayan, markalaşma ve kurumsallaşmadan uzak, akılcı ve yenilikçi olmayan bir üretim anlayışıdır” dedi.
TSE Başkanı Korkmaz, “Dünya Standartlar Günü” nedeniyle bir mesaj yayımladı. Küreselleşmeyle birlikte tüm ülkelerin ekonomilerini küresel sisteme uyumlu hale getirmeye çalıştığını kaydeden Korkmaz, “Bunun için de yaptıkları yasal düzenlemeler, uluslararası, bölgesel ve ikili anlaşmalar, bilgi ve teknoloji transferi gibi faaliyetler yanında dikkate aldıkları en önemli husus standardizasyondur. Bugün uluslararası standartlar tüm dünyada ticareti kolaylaştıran, yeni pazarlara ulaşılmasını sağlayan, ürün ve hizmetler için kalite ve güvenlik altyapısını oluşturan, üretim süreçlerini iyileştiren, teknoloji kullanımını yaygınlaştıran ve çevreyi ve sağlığı koruyan ortak dil işlevi görmektedirler. Artan küreselleşme ve rekabetle birlikte üretim altyapısını oluşturan standartların önemi de artmıştır. Bu öneme dikkat çekmek ve standardizasyon faaliyetlerinin faydasını vurgulamak amacıyla her yıl 14 Ekim günü ’Dünya Standartlar Günü’ olarak kutlanmaktadır. Dönemin Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Faruk Sunter’in 1968 yılında Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı Genel Kurulu’na sunduğu teklifle Dünya Standartlar Günü’nün tüm dünyada kutlanmasına karar verilmiştir. O tarihten bu yana da her yıl Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ortak yayınladıkları mesajla 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nü kutlamaktadır. Bu yıl yayınlanan ortak mesajın teması ise ’Standartlar Güven Tesis Eder’ olarak açıklanmıştır. Kamudan özel sektöre, akademik dünyadan sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir paydaş zinciriyle üzerinde uzlaşma sağlanarak yayınlanan standartlar sayesinde üreticiler ürünlerinin küresel düzeyde rekabetinden ve global piyasalara rahatlıkla erişebileceğinden emin olur. Tüketiciler ise mal veya hizmetten beklediği faydayı elde edeceği inancıyla o ürün veya hizmeti satın alır” diye konuştu.
Standartların ürün formunu, kaliteyi ve rekabeti belirleyen en önemli ölçüt olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Üreticilerimiz dünya piyasalarına girmek, kalite ve rekabet güçlerini artırmak istiyorlarsa standartlara göre üretim yapmak zorundadır. Aksi bir üretim merdiven altı, rekabet ve kalite şansı olmayan, markalaşma ve kurumsallaşmadan uzak, akılcı ve yenilikçi olmayan bir üretim anlayışıdır. Böyle bir ekonomi de sürdürülebilir olmaktan uzaktır. TSE bu konuya dikkat çekmek, standartların önemini anlatmak ve standartlara uygun üretim için üretici ve sanayicilerimizle yakın işbirliği içerisindedir. Standartlar alanında ve buna uygun üretimle elde edilecek başarı üreticimizin ve ekonomimizin bir başarısı olacaktır. Ülkemizin küresel pazarda güçlü olarak var olabilmesi için TSE olarak ISO, IEC, ITU gibi uluslararası standardizasyon kuruluşları ile bölgesel standardizasyon kuruluşlarının çalışmalarına ülkemiz adına aktif katılım gösteriyoruz. Uluslararası ve Avrupa standardizasyon kuruşlarının tam üyesi ve ülkemizdeki tek temsilcisi olan TSE, bu kuruluşların standart hazırlama çalışmalarını yürüten teknik komitelere ülkemiz adına görüş bildirmektedir. TSE’nin yaptığı bildirimler, Enstitü bünyesinde 17 sektörde kurulan 125 Ayna Komite’ye üye olan özel sektör, kamu, üniversite, sivil toplum örgütleri ve tüketicilerden gelen görüşlerden oluşturulan mutabakat metinleridir. Böylelikle ayna komiteler vasıtasıyla uluslararası standartlar henüz taslak aşamasındayken ülkemiz menfaatleri doğrultusunda onları şekillendirme imkanı oluşturulmaktadır. 16 Ekim’de 62’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan Türk Standardları Enstitüsü, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da paydaşların katılımıyla standart hazırlama çalışmalarını daha da geliştirerek ve uluslararası kuruluşlarda etkinliğini daha da arttırarak standardizasyon çalışmalarını devam ettirecektir. Bu düşüncelerle standartların öneminin anlaşılmasına ve standardizasyon bilincinin ülkemizde ve tüm dünyada yaygınlaşmasına hizmet eden 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nü kutluyorum” açıklamasını yaptı.