TSE ile Bureau Veritas Nükleer Santral projelerinin gözetim hizmetleri için işbirliği protokolü imzaladı. TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Nükleer santral yapımında yerli payının artırılması Türkiye’nin büyümesine ivme kazandıracaktır" dedi.
Türk Standardları Enstitüsü, Nükleer Santral projelerinin uygunluk değerlendirme süreçlerinde birlikte çalışmak için uygunluk değerlendirme kuruluşu Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri Ltd. Şti. ile işbirliği protokolü imzaladı. Protokol, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ve Bureau Veritas Genel Müdürü Meral Akgün’ün katıldığı toplantı ile imzalandı.
TSE Başkanı Korkmaz burada yaptığı konuşmada, Enstitü’nün Türkiye’nin nükleer santral projelerinde görev üstlenmek amacında olduğunu söyledi. Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enstitümüz adına atılacak ilk adım bu süreçten geçmiş diğer ülkelerdeki kuruluşların yaptığı gibi doğru iş birlikleri ile yerli katkının artırılmasına destek olmak ve ülkemizin teknoloji transferi hedefine kendi faaliyet alanında katkı sağlamaktır. Yüksek tecrübe sahibi Bureau Veritas ile son 1 yılda faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerin neticesinde Yönetim Kurulumuzun kararı ile nükleer enerji sektöründe uygunluk değerlendirme fırsatlarını değerlendirmek üzere bugün sizlerin huzurunda Bureau Veritas ile iş birliği sözleşmesini imzalayacağız."
"Nükleer santraller sadece elektrik üretim tesisleri olarak görülmemelidir"
Bureau Veritas ile sadece ulusal değil uluslararası birçok projelerde de beraber hareket etme konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirten Korkmaz, Enstitü’nün uygunluk değerlendirme alanında sahip olduğu uluslararası tecrübeye nükleer teknolojiyi de eklemeyi hedeflediğini ifade etti.
Korkmaz, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme faaliyetleriyle yüksek kalitede ürün ve hizmet üretiminin anahtarı olan TSE’nin nükleer enerjide de yerli sanayiye önderlik edecek çalışmalar yapma kararlılığında olduğuna vurgu yaparak, "Nükleer santral yapımında yerli payının artırılması Türkiye’nin büyümesine ivme kazandıracaktır. Nükleer santraller sadece elektrik üretim tesisleri olarak da görülmemelidir. Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan nükleer santral projesi, ülkemizin nükleer teknolojiye hakim olmasının yolunu açacak, diğer sektörlere dinamizm kazandıracak, istihdam imkanlarıyla birlikte ülkemiz sanayisine önemli katma değer sağlayacaktır. Hatta ülke sanayimizin vizyonunu biraz daha büyütecektir. Tasarım ve imalat aşamasından geçmiş olan ürünlerin, hizmete alınmadan önce, hizmete alma süreçlerinde kontrol edilmesi, kabul ve devreye alma süreçlerinde test edilmesi, aynı zamanda teknolojinin son noktasını test etmeyi ve teknolojinin son noktasını öğrenmeyi bize getirmektedir. Bu da sanayicimizin vizyonunu son derece genişletecek ve büyütecek bir sonuçtur. Bureau Veritas ile yapacağımız işbirliği; nükleer santral yapımında yerli katkının arttırılması ve teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi için atılan önemli bir adımdır. Enstitü olarak amacımız söz konusu tecrübeyi Kurumumuza, sanayimize ve ülkemize aktarmaktır. Bunun için her türlü altyapı hazırlığını yaptık, yapıyoruz" diye konuştu.
TSE’nin 2016 yılında faaliyete geçirdiği Nükleer Teknik Komitesi ile nükleer teknoloji ile ilgili önemli adımlardan birini attığının altını çizen Korkmaz, "Nükleer Teknik Komitesi, nükleer alanında ulusal standartların oluşturulması ve nükleer sektörünün gerektirdiği yüksek teknolojili ürünlerin üretimini gerçekleştirebilecek asgari şartları belirlemek amacıyla çalışmalarına hızla devam etmektedir. Komitenin hedeflerinden biri de nükleer alanda yer alacak olan imalatçıların kalifikasyonunun artırılması, böylece üreticilerimizin uluslararası alanda yüksek kalitede ürün üretme kabiliyetine kavuşturulmasıdır. Bu kapsamda, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) ve Avrupa Standardizasyon Komitesi’nin (CEN) nükleer alanda standart oluşturan teknik komitelerinin çalışmaları ’Nükleer enerji, nükleer teknolojiler ve radyasyondan korunma’ Ayna Komitesi vasıtası ile çok sıkı şekilde takip etmekteyiz" ifadelerini kullandı.
"İşbirliği karşılıklı kazanımlar sağlayacak"
Bureau Veritas’ın dünya genelinde 80 bin, Türkiye’de ise 700 çalışanı ile uygunluk değerlendirme alanında dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olduğunu belirten Genel Müdür Meral Akgün ise işbirliğinin karşılıklı kazanımlar sağlayacağını söyledi.
"Bureau Veritas ailesi olarak nükleer enerji projeleri konusunda global bilgi birikimleri ve tecrübeleri ülkemizde standartlar belirleme, denetleme, gözetim ve belgelendirme konularında önemli tecrübeye ulaşmış yegane kurumsal teşkilatımız olan TSE ile paylaşacağımız için çok gururluyuz" diyen Akgün şunları kaydetti:
"Bureau Veritas’ın büyümeyi hedeflediği 12 kilit ülke arasında Türkiye; ABD ve Çin’den sonra geliyor. Nükleer enerji yatırımları hükümet politikası. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutluyoruz. Bu hedeflere yönelik yatırım politikalarında özellikle nükleer enerji kullanımına geçmesi, Enerji Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından da sürekli dile getirilmekte. Ülke olarak hedefimiz Sayın Bakanımızın da vurguladığı gibi global güç olan her ülkedeki gibi burada da enerji portföyüne nükleer enerjiyi katmak şeklindedir."