Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, “Trafik kazalarına yol açan riskleri tamamen ortadan kaldıracak ya da en aza indirecek bu belgelendirmede hedef kurumlar karayolu altyapısıyla ilgili hizmet veren kuruluşlar, karayolu tasarımı yapan kuruluşlar ve yerel yönetimler ile yolcu ve yük taşımacılığı yapan firmalardır” dedi.
TSE yönetim sistem belgelendirmesinde yeni bir belgelendirme hizmetine başladı. Trafik kazalarını sona erdirmeyi ya da asgariye indirmeyi amaçlayan bu belgelendirme Yol Trafik Güvenliği Yönetimi alanında olacak.
TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi belgelendirmesi ile ilgili olarak TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz,“Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarında her yıl çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirmekte ya da yaralanmaktadır. Trafiğin daha güvenli hale gelebilmesi için trafik güvenliği ile ilgili hizmetlerin sürekli, düzenli ve zamanında verilebilmesi ve bununla ilgili kurumların işbirliği ve uyum içerisinde çalışabilmesi gerekmektedir.
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi standardı trafik çarpışmalarına bağlı ölümleri ve ciddi yaralanmaları azaltmaya, riskleri yöneterek asgariye indirmeye veya tamamen ortadan kaldırmaya yönelik olarak Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı(ISO) tarafından kabul edilen şartları ortaya koymaktadır.
Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi standardı karayollarında maddi ve manevi kayıpların azaltılabilmesi için eğitim, denetim, karayolu yapım ve acil yardım gibi konular başta olmak üzere ilgili tüm faktörleri ele almaktadır.
Bu standart ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde ülke genelinde trafik güvenliğine dair farkındalık oluşturucu faaliyetlerin düzenlenmesi ve önleyici tedbirlerin alınması da hedeflenmektedir" ifadesini kullandı.
“Başvuruları Almaya Başladık”
Türk Standardları Enstitüsü’nün, ISO standardının şartlarını içeren “TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi” belgesi başvurularını 01 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla almaya başladığını kaydeden Korkmaz, şunları kaydetti:
"Karayolları trafik yönetim sistemi ile ilişkili kamu ve özel kuruluşlara yönelik olarak yapılacak belgelendirme ile kurum ve kuruluşların, karayolu yol trafik güvenliği yönetim sistemini kurması, uygulaması, geliştirmesi ve taahhütlerini yerine getirmesi sağlanacak."
Belgelendirmede Hedef Kuruluşlar
"TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi; karayolu yapımı ve bakımı yapan kuruluşlar, karayolu tasarımı yapan kuruluşlar, karayolu seyahat firmaları, kargo/kurye/taşımacılık şirketleri, yakıt taşıma ve dağıtım şirketleri, personeli karayolunda seyahat eden kuruluşlar, kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından alınabilecek" diyen Korkmaz, şöyle devam etti:
"TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi için belgelendirme süreci, TSE’nin diğer yönetim sistem belgelendirmelerinde olduğu gibi başvuru formunun doldurulması, standardın gerektirdiği dokümanların temini ile başlayacak. Standardın şartlarının yerine getirilip getirilmediği sahada yapılan tetkiklerin ardından düzenlenen raporlarla tespit edilecek.
TSE olarak, karayolları trafik sistemi ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızı, karayollarında meydana gelen trafik kazalarının önlenmesi, kazalardan kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların önemli ölçüde azaltılarak, sonuçlarının hafifletilmesi konusunda büyük kazanımlar sağlayacağına inandığımız TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi almaya çağırıyoruz.”