Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesindeki Teknokent’i ziyaret etti.
YYÜ Teknokent’i ziyaret amacıyla Van’a gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş ve bilim adamlarıyla bir araya geldi. Toplantıda, bir konuşma yapan Ergin, “Esnek güneş pili ve gübre teknolojisi inanılmaz projeler. İnovasyon çok gelişmiş şirketlerden değil, ihtiyacın olduğu yerlerden çıkar. Gübre amonyum nitrat ile ne kadar başımızın belada olduğunu siz benden çok daha iyi biliyorsunuz. Çünkü bunu bayramın birinci günü de yaşadınız. İnovasyon buradan çıkar işte. Dağda, bayırda dolaşan askerin şarjının bitmesini New York, İstanbul, İzmir’deki insan düşünmez. Ben bu adımları ‘doğru toprağa, doğru tohumların atılması’ olarak değerlendiriyorum. Ben sizin önünüzün açık olacağını düşünüyorum" dedi.
Türkiye’deki her kurum gibi TUBİTAK’ın da 15 Temmuz darbe girişiminden etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Ergin, "Göreve geldikten sonra yaptığımız çalışmalarda verilen desteklerde birçok adaletsizliğin olduğunu gördük. Bu yapının ve hataların neler olduğunu bularak değişiklik yapmak istedik. Bu değişiklikleri kesintisiz yapmak niyetindeyken 15 Temmuz oldu. 15 Temmuz’un ardından bir milletvekili bana bir şey söyledi ve gerçekten kalbimi acıttı. Milletvekili dedi ki ‘TÜBİTAK o kadar çok personel çıkarttı ki, artık işlerinizi yapamıyorsunuz.’ Bu doğru değil. Bu işlerin hepsini yapacak kapasitemiz var. Biz bu işleri mutfakta çok iyi yapıyoruz. Sistemimizi değiştiriyoruz. Hatta hakem atama işlemini otomasyona bağlıyoruz. Artık bir hakem ataması yapıldığında çok daha sağlıklı oluyor. 15 Temmuz, değişiklikler için düğmeye bastığımız gün oldu. Geçenlerde TÜBİTAK tarafından darbecilere para aktarıldığı hakkında asılsız haberler yapıldı. Biz bu haberlerin yalan olduğunu söyledik. Böyle bir şey yok. Bu kurumdan çıkan her kuruşun hesabı sorulacaktır. Darbe girişimi sonrası şu anda mutfakta temizlik var. Müşteriler biraz aç kaldı. Ama en kısa zamanda en iyi hizmeti vermeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.
20 projenin tanıtıldığı toplantıda, YYÜ Fen Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran tarafından üretilen amonyum nitrat ve kullanımını azaltıcı Nono yapılı sıvı gübre ile Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz tarafından araziye çıkan askerler için özel tasarlanmış güneş enerjili hücum yeleği dikkat çekti. Toplantı sonunda projeleri gezen Ergin, daha sonra YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya katıldı.