KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - SERCAN KÜÇÜKŞAHİN - Kayserili türbedar Hamdi Sarp, 41 yıldır kentin dört bir yanında yer alan türbeleri gezerek, bakım, onarım ve temizlik işlerini yapıyor.

Kayseri'de, Seyyid Burhaneddin Tirmizi, Zeynel Abidin, Melik Mehmet Gazi, Hunat Hatun gibi kentin manevi ve tarihi kişiliklerinin mezarlarının bulunduğu türbe ve kümbetlerin her türlü bakım ve temizlik işlerini 64 yaşındaki Hamdi Sarp yapıyor.

Henüz 23 yaşındayken bu tür mekanlara ilgi duyan Sarp, kentteki 39 türbenin bakımını gönüllü olarak üstleniyor.

- Her perşembe sandukaların içine su bırakıyor

Sanduka örtülerini temizleyen, türbeleri süpürüp tozunu alan Sarp, her perşembe de sandukaların içine su dolu bir sürahi bırakıyor.

İşini severek yaptığını anlatan Sarp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yaşındayken Tutak Mescidi'nde kentin eski türbedarı Mehmet Ünlü ile tanıştığını ve onun vesilesiyle bu işe gönül verdiğini anlattı.

Ünlü'nün hayatını kaybetmesinin ardından bu görevi tek başına üstlendiğini belirten Sarp, şöyle konuştu:

"Sabah namazımı Cami Kebir'de kılarım. Türbeleri teker teker gezerim, etrafından hep şişeler olur, onları temizlerim. Sonra yardımcılar gelir, beraber temizliği yaparız. Her gün üç tane türbe temizleriz. Sonra bir öğlen yemeği yapar beraber yeriz. Perşembe günü de türbelerin sürahilerine su doldururum. Bu işi kimseye bırakmam, kendim yaparım. Gelecek perşembe bakarım sular bitmiş. Bu işi yaptığımdan bu yana çok huzurluyum. Türbelerde, kümbetlerde huzur buluyorum."

- "Allah bir 64 yıl daha verse yine bu işi yaparım"

Sarp, gençliğimden bu yana Allah dostlarının yattığı mekanlara ilgisi olduğunu, türbe bakımını da gönülden yaptığını dile getirdi.

"Allah bir 64 yıl daha verse yine bu işi yaparım" diyen Sarp, şunları kaydetti:

"Bu türbelerin kapısı, penceresi yoktu. Mehmet ağabeyin katkılarıyla buraları onardık. Kayseri'de 39 türbe var, içinde 157 tane yatan var. Kimin de 2 kişi yatıyor, kiminde tek kişi. Yalnız değilim yardımcılarım var. Gönüllü olarak bana yardım eden kadınlar var. Bu yardımcı kadınlar, bana her gün telefon açarlar, 'yardıma gelelim mi' diye. Bunların arasında avukat var, hakim, doktor var. Hem sevabını almak istiyorlar hem de buraları temizleyip nefislerini, gururlarını, kibirlerini kırmak istiyorlar. Onlar da manevi olarak büyük haz aldıklarını, huzur bulduklarını söylüyorlar."

Sarp, emekli olduğunu ve halen inşaat elektriği yaparak geçimini sağladığını sözlerine ekledi.