NAHÇIVAN (AA) - Ortaçağ'da, yörede gerçekleştirilen saldırılara karşılık vermek amacıyla 632 yılında yapımına başlanılan ve Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde yer alan Nahçıvan Kalesi, her mevsim yerli ve yabancı turistlerce ziyaret ediliyor.

Mimarisi ve tarihi özelliğiyle Nahçıvan'ın en gözde yapılarından olan Nahçıvan Kalesi, Türkiye, Rusya, İran, İngiltere, Fransa ve Gürcistan başta olmak üzere yurt dışından gelen turistlerin ilgisini çekiyor.

İçinde adeta Azerbaycan tarihini barındıran kalede yapılan çalışmalarda 18. yüzyılda kullanılmış tarım aletlerine kadar birçok tarihi esere rastlamak mümkün.

"Müzeye geçen yıl yaklaşık 86 bin ziyaretçi geldi"

Nahçıvan Kalesi Sorumlusu Nermin Orucova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalenin Ortaçağ'da işgalci güçlere karşı koymak üzere yapıldığını, o tarihten beri kullanıldığını belirterek "Tarihte işgalci güçlerce fethedilen kaleye hasar verilmişti. 2013 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Vasip Talibov'un talimatıyla restore edildi. Nahçıvan Kalesi, 2014 yılının Nisan ayından beri ziyaretçilerine hizmet vermektedir." dedi.

Kaledeki farklı dönemlere ait tarihi eserlerin ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandığını anlatan Orucova, şöyle devam etti:

"Nahçıvan Kalesi Tarih ve Mimari Müze Kompleksinde yaklaşık 500 materyal sergileniyor. Müzeye geçen yıl yaklaşık 86 bin ziyaretçi geldi. Bu ziyaretçilerden çoğu yurt dışından gelen yabancı uyruklu ziyaretçilerdir. İngiltere, Fransa, Rusya, Türkiye ve İran başta olmak üzere birçok turist kaleyi ziyaret ediyor."

"Avrupa'dan gelen turistlerin en uğrak yeri"

Nahçıvan Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Mehman Şabanov, Nahçıvan Kalesi'nin tarihi bir öneme sahip olduğunu anımsatarak dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin kaleyi gezmeye geldiğini ifade etti. Şabanov, şunları söyledi:

"Nahçıvan Kalesi'ne son zamanlarda çok sayıda turist geliyor. Dünyanın her bir yerinden Nahçıvan'a gelen her turist mutlaka Nahçıvan Kalesi'ne gidiyor ve o kalenin güzelliğine hayran kalıyor. Bu kale aslında 7. asra ait ama son dönemlerde restore edildi. Dünyanın birçok yerinden ve Avrupa'dan gelen turistlerin en uğrak yeri bu kaledir."