USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Çin ziyareti sırasında din özgürlüğünü yakından görme fırsatını bulduklarını ve halkın hem dinlerini öğrenme hem yaşama konusunda ciddi bir özgürlük ortamı olduğunu söyledi.
Türkiye’den gazeteci, yazar ve araştırmacılar, Çin Uluslararası Radyosu (CRI) tarafından gerçekleştirilen “İpek Yolu’nda Xinjiang” adlı etkinlik kapsamında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de bulunan İlahiyat Fakültesi’ni ziyaret etti. Türk ziyaretçiler, fakültede lisans eğitimi gören öğrenciler ve müderrislerle temaslarda bulundu. Etkinliğe Afgan ve Mısırlı gazeteci ve araştırmacılar da katıldı.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Xi’an ve Xinjiang’da Müslüman etnik gruplarla temaslarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Ziyaret sırasında Çin’de din özgürlüğünü yakından görme şansımız oldu. Tüm din mensuplarının hem dinlerini öğrenme hem yaşama konusunda ciddi bir özgürlük ortamı var, özellikle Hem Xi’an’da Hui Camii’nde, hem Urumçi’deki camide, hem de ziyaret ettiğimiz İslam Enstitüsü’nde görüşmelerimiz oldu. Din adamlarıyla görüştük, dini hayatlarında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını söylediler.”
Xinjiang İlahiyat Fakültesi 1987 yılında kuruldu ve Çin’deki 10 İslam enstitüsünden biri olarak son 29 yılda 800’den fazla mezun verdi. Beş yıllık lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin bir kısmı Xinjiang bölgesinde bulunan 24 bin camide imamlık yaparken, bir kısmı dini eğitim veren okullarda öğretmenlik yapıyor. Şu ana kadar fakülteye yaklaşık 300 milyon yuanlık (50 milyon ABD Doları) yatırım yapıldı. Xinjiang’daki dini personel ihtiyacının tamamen karşılanması için gelecek yıl yeni bir kampüs eğitime açılacak.
Ankara Politikalar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhammet Çakmak, fakülte dekanı ve öğrenciyle güzel bir sohbet gerçekleştirdiğini ifade ederek, “İnsanlar, kendi inançlarını özgürce öğrenebilecekleri modern bir binada eğitim alıyorlar. Buraya 20 kilometre mesafede çok daha görkemli bir bina daha yapılıyor, burası da bitmek üzere. Önümüzdeki yıl buradaki fakülte, öğrenci yurtları, spor tesisleri, okul binaları ve cami yeni yerleşkeye taşınacak.”
Çin Uluslararası Radyosu (CRI) tarafından düzenlenen “İpek Yolu’nda Xinjiang” etkinliğine Türkiye’den gelen geniş bir gazeteci, yazar ve araştırma grubu katıldı. Xian’da başlayan etkinliğin son günlerinde Urumçi, İli ve Turfan bölgelerindeki kültür ve eğitim mekanları ziyaret edildi.