Türk Kızılayı İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde toplanan 340 bin ünite kanın Ege Bölgesi’ndeki 134 hastanenin 132’sinin kan ihtiyacının karşılandığı belirtildi. Türk Kızılayı’nın 148. yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda Ramazan ayında kan sıkıntısı yaşanmaması için vatandaşlar kan bağışına çağrıldı.
Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Aslı Özer’in ev sahipliğinde Türk Kızılayı İzmir Kan Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Halil Aksüt ve şube başkanlarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Türk Kızılayı’nın 148. yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda, Ramazan ayı faaliyetleri de paylaşıldı. Toplantıda konuşan Türk Kızılayı İzmir Kan Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul, toplanan 340 bin ünite kan ile Ege Bölgesi’ndeki 134 hastanenin 132’sinin kan ihtiyacını karşıladıklarını, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kan ihtiyacının ise yüzde 50’sini karşılayabildiklerini kaydetti.
Ramazan ayı nedeniyle kan bağışlarını 16.00-24.00 saatleri arasında aldıklarını ifade eden Yurdakul, “Herkesi Ramazan ayında desteğe çağırıyoruz. Stoklarımız güzel gidiyor. İşler çok yolunda gidiyor ama yaz aylarında tatillere gitmesi bizi olumsuz etkileyen konulardan biri. Bu nedenle hastanelerimizde sıkıntı yaşanmaması için bağışları bekliyoruz” diye konuştu.
ZEKAT VERMEK İSTEYENLERE ÇAĞRI
Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Aslı Özer de, Ramazan ayı boyunca gıda kolilerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını söyledi. Kolilerde, 2015 yılında kurban bağış kampanyası aracılığıyla hazırlanan kavurma konserveleri de ilave edilecek. Türkiye genelinde 13 aşevinde 30 gün boyunca iftar yemeklerinin verilmeye başlandığını hatırlatan Özer, “Vatandaşlarımız zekat bağışında bulunmak isterse şubelerimize başvurabilirler, tüm bankaların 2868 numaralı hesabına para yatırabilirler, Türk Kızılayı internet sayfası www.kizilay.org.tr’den ‘Ramazan gıda Paketi Bağışı’ menüsünü kullanarak elektronik işlem yapabilirler. 168 Türk Kızılayı ücretsiz danışma ve bağış hattını arayabilirler. Ayrıca tüm operatörlerden 2868’e boş mesaj atıp 10 TL’lik bağış yapabilirler” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN AYI ÖZEL FAALİYETLERİ
Türk Kızılayı, Ramazan ayı nedeniyle İzmir’de özel faaliyetlerde de bulunacak. Bu kapsamda Bornova şubesi tarafından Bornova Belediyesi ile ortak olarak Bornova genelinde ve 12 köyünde her gece iftar sofraları açılacak, Ramazan ayı boyunca 35 bin kişilik iftar verilecek. Paranın geçmediği, gıda-giyim-ayakkabı yardımları yapılan Dost Marketlerinde ise ay boyunca Ödemiş Üretici Kooperatiflerinden gelen yardımlar ile 3 bin 720 aileye 5 kilogramlık patates dağıtımı gerçekleşecek. Buca şubesi, gıda dağıtımlarının yanı sıra merkezde yardımsever vatandaşların bağışları ile 500’er kişiye iki iftar yemeği düzenledi. Gaziemir şubesi, Ramazan ayı boyunca 7 gün 24 saat gıda dağıtımları hizmeti verecek, madde bağımlısı kişiler için yürüttüğü çalışmalara Ramazan ayında da devam edecek. Karşıyaka şubesi tarafından, Karşıyaka Anayasa Meydanı’nda mobil mutfak aracılığı ile her gün bin 500 adet pide ücretsiz olarak dağıtılacak. Kemalpaşa şubesi tarafından da 16 takımla gerçekleştirilen Bahar Halı Saha Futbol Turnuvası’nın geliri ile Ramazan ayında 200 aileye gıda yardımları yapılacak. Konak Şubesi, özellikle çocuklara bayramlık mutluluğu yaşatabilmek için giysi yardımları; evlerine bayram coşkusu yaşatmak isteyenlere de mobilya yardımları yapacak. Urla Şubesi tarafından altı mahallede 500’er kişiye iftar yemeği verilecek, Urla Kaymakamının da katılımıyla merkezde yapılacak bin 500 kişilik iftar yemeğine tüm Urla halkı davetli olacak. Urla’nın gönüllüleri her akşam proje evlerinde yaptıkları ev yemeklerini evinden çıkamayacak durumdaki yedi yaşlının evine elleriyle dağıtacak ve ayrıca her akşam bir engelli ya da yaşlıyı, ailesiyle beraber iftar yemeğine götürecek.
İZMİR’DEKİ STANTLAR
Forum Bornova Kipa, Ege Üniversitesi Kipa, Bornova merkez Migros, Özkanlar 5M Migros, Mansuroğlu 5M Migros’ta Bornova şubesinin; Balçova Kipa, Optimum 5M Migros, Gaziemir Kipa, Gaziemir Migros’ta Gaziemir şubesinin; Balçova Migros’ta İzmir şubesinin; Mavişehir 3M Migros’ta ve Bostanlı 3M Migros’ta Karşıyaka şubesinin; Çiğli Kipa Bayraklı Alternatif Market’te Konak şubesinin; Urla Kipa ve Bin Konutar 2M Migros’ta da Urla şubesinin stantları bulunuyor.
Öte yandan, Türk Kızılayı’nın afet durumlarında birincil önceliğinin beslenme olduğu ancak barınma için de destek olarak depolarında 50 bin çadırının bulunduğu belirtildi.