Türk Kızılayı’nın kurucularından Marko Paşa, isim gününde Kuzguncuk’ta bulunan Rum Ortodoks Kabristanındaki mezarı başında anıldı.
Türk Kızılayının kurucularından Marko Paşa, Kuzguncuk’ta bulunan Rum Ortodoks Kabristanındaki mezarı başında dualarla anıldı. Anma törenine Fener Rum Patriği Bartholomeos, Zoğrafyon Rum Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Can, çok sayıda Türk Kızılayı görevlisi, Rum okulu öğrencileri katıldı. Konuşmaların ardından Özel Zoğrafyon Rum Lisesi öğrencilerinin Marko Paşa’nın biyografisini okumasından sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından dua edildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos anma törenine katılanlara tespih hediye etti.
Anma öncesi konuşan Patrik Bartholomeos, Marko Paşa’nın mezarı başında onunla Rum cemaati olarak her zaman iftihar ettiklerini belirterek "Bizim için Marko Paşa ölmedi. Kızılay icraatını sürdürdüğü müddetçe Marko Paşa yaşamış oluyor. Rum cemaati onunla iftihar ediyor, bu gün de bugünkü şartlar altında Türk Kızılayı gerek Türkiye’de gerek yurt dışında afet bölgelerinde verdiği büyük hizmetler herkesçe malum ve onları görünce Marko Paşa’yı ve Türk Kızılayı’nın diğer kurucularını her zaman şükranla anıyoruz” dedi.
Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Can, 148 yıl önce 1868’den bugüne kadar güzel iniş ve çıkışlarla bu günlere geldiklerini belirterek şunları söyledi:
"Bu günlere gelmemizde çok büyük emeği olan büyüklerimiz var. Bunların başında kendisini hayırla yad ettiğimiz Marko Paşa. Bizim için olmazsa olmazdır; çünkü Cenevre anlaşmaları gereği o zaman padişahımız tarafından hekim olan Marko  Paşa’ya Türk Kızılayı’nın o zamanki adıyla  Hilali Ahmer adına genel başkanlık teklifi gelmiş ve bu teklifi hiç çevirmeden kabul etmiştir.”