İSTANBUL (AA) - Türk Telekom International, imzaladığı tesis ve bakım anlaşması (C&MA) ile SEA-ME-WE-5 denizaltı kablo konsorsiyumuna tam üye oldu. 

Türk Telekom açıklamasına göre, 2016 yılı sonunda hizmete girecek olan sistem, üç kıtada, Asya’dan Avrupa’ya 20 bin kilometreden uzun bir mesafede, 18 ülkeyi birbirine bağlayacak.

Türk Telekom International’ın konsorsiyuma katılması ile birlikte Muğla’nın Marmaris ilçesi, SEA-ME-WE-5 denizaltı kablo sistemine bir istasyon olarak eklenecek. Sistem, kablo üzerindeki diğer operatörler için, hem Türkiye üzerinden diğer ülkelere ulaşım, hem de Batı Avrupa ve Afrika yönünde alternatif bir rota sağlayacak.

Konsorsiyumun adı olan "SEA-ME-WE-5", Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Batı Avrupa kelimelerinin İngilizce baş harflerinin kısaltmalarından oluşuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, bu projenin Türkiye’yi önemli bir küresel iletişim ve veri merkezi haline getireceğini belirtti.

Projenin kısa ve uzun vadede Türkiye'ye stratejik avantajlar sağlayacağını ifade eden Aslan, SEA-ME-WE-5 kablo sisteminin Batı Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Asya pazarlarını birbirine bağlayan en gelişmiş denizaltı kablo sistemi olacağını aktardı.

Aslan, faaliyet gösterdikleri bölgelerde kapasitelerini daha da güçlendirecek olan bu konsorsiyuma katılmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türk Telekom International CEO’su Cengiz Öztelcan ise, konsorsiyuma katılımın, Türk Telekom International’ın Türkiye’nin Batı Avrupa’dan Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan bir telekomünikasyon köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, SEA-ME-WE-5 kablo sistemi ile 3 kıtayı birbirine bağlayan güçlü karasal şebekeyi, denizaltından da destekleyerek, bölgeye en hızlı ve sağlam altyapı ile en yenilikçi, güvenilir ve kapsamlı servisleri sunmaya devam edeceklerini kaydetti.