SAMSUN (AA) - Turkcell Superonline Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, "Önümüzdeki günlerde Gebze'de temeli atılacak yeni veri merkezimizle mevcut veri merkezi kapasitemizi ikiye katlayacağız" dedi.

Özata, Samsun'da bir otelde düzenlenen toplantıda, 2008 yılında Türkiye’yi geleceğin teknolojisiyle donatmak üzere fiberoptik yatırımlara başladıklarını, ışık hızında interneti 2 milyon ev ve iş yerinin kapısına kadar getirdiklerini söyledi.

2014 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, 686 bini fiber kullanıcısı olmak üzere müşteri sayılarının 1,1 milyona ulaştığını, ses müşterilerinin sayısının da 500 bini geçtiğini vurgulayan Özata, "Bugüne kadar Türkiye genelinde 2,5 milyar lira, yalnızca Samsun'da ise yaklaşık 30 milyon liralık yatırıma imza attık" diye konuştu.

Samsun’da şimdiye kadar kurdukları 515 kilometrelik fiber ağ ile 50 bine yakın ev ve iş yerinin kapısına kadar 1000 mbps hızında internet hizmeti götürdüklerini aktaran Özata, yaklaşık 15 bin fiber internet müşterisine ulaştıkları şehirdeki fiber kullanıcılarının aylık ortalama veri tüketiminin yaklaşık 50 GB, ortalama hızın ise 26 mbps olduğunu belirtti.

- Turkcell TV Plus kutusu 75 bin evde yerini aldı

Dünyada televizyon izleme alışkanlıklarının değiştiğini, 2006 yılında televizyon izleyicilerinin yüzde 69’u yayın akışını takip ederken, bu oranın 2013 yılında yüzde 32'ye gerilediğine dikkati çeken Özata, geriye kalan yüzde 68'in ise "seç-izle" seçeneğiyle kontrolü ele aldığını bildirdi.

Kısa süre önce tanıtımını gerçekleştirdikleri Turkcell TV Plus kutusunun 75 bin evde yerini aldığını açıklayan Özata, şunları kaydetti:

"Turkcell’in güçlü 3G ve Turkcell Superonline'ın fiber altyapısı üzerinden hizmet veren platform sayesinde akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların yanı sıra TV Plus kutusu evlerdeki yerini alıyor. Herhangi bir kanalı 12 saat geriye alma olanağı sunan TV Plus, ayrıca istenilen programı buluta kayıt etme özelliğiyle fark yaratıyor ve gerçek çoklu ekran deneyimi ile televizyon keyfi, zaman ve mekana bağımlı olmaktan tamamen kurtuluyor. Bu sayede evde izlemeye başladığınız bir filmi, kaldığınız yerden akıllı telefonunuzdan izlemeye devam edebiliyorsunuz."

Özata, bireysel müşterilere yaptıkları yatırımların yanı sıra şehirdeki kurumsal müşterilerine de toplam telekom çözümleri sunduklarını anlatarak, "Önümüzdeki günlerde Gebze'de temeli atılacak yeni veri merkezimizle mevcut veri merkezi kapasitemizi ikiye katlayacağız. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alanda, 10 bin metrekare veri merkezi alanına,Tier-4'e hazır altyapı ile 3 noktadan yedekli fiber altyapıya, ileri deprem güvenliğine ve Leed sertifikasına sahip çevreci tesisle kurumlara en üst kalitede ve güvenilirlikte hizmet vereceğiz" ifadesini kullandı.