Kastamonu Üniversitesi tarafından Haydar Aliyev Anısına Türkiye-Azerbaycan Münasebetleri konulu kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonunda gerçekleştirilen ödül törenine katılan Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faiq Bağırov, “1991 yılında bağımsızlığını tekrar kazanmış Azerbaycan, çeşitli zorluklarla karşılaşmış, ekonomisi tamamen çökmüş, iç çatışmalar ve dış baskılar sonrasında 1900 yılında olduğu gibi bağımsızlığını tekrar kaybetme tehlikesine maruz kalmıştır. Böylesine sancılık bir dönemde halkın çağrısı üzerine yeniden siyasete dönen ve iki dönem Cumhurbaşkanı seçilen Ulu Önderimiz, yine halkının beklediği misyonu başarıyla tamamlamış, ülkeyi parçalanma tehlikesinden kurtarmış ve geriye tam bağımsız bir cumhuriyet bırakarak Azerbaycan halkının milli liderliğine yükselmiştir” dedi.
Haydar Aliyev’in, Azerbaycan ile Türkiye’nin ilişkilerine her zaman özel önem verdiğine dikkat çeken Bağırov, “Ulu Önderimiz, Azerbaycan ile Türkiye’nin bir milletin iki devleti olarak görmüştür. Bu iki kardeş ülkenin ilişkilerini daha da gelişmesi yönünde özel çaba göstermiştir. Onun özel çabaları ülkelerimiz arasında diplomasi, ekonomik, enerji, ticaret, eğitim, kültür, askeri gibi alanlardaki ilişkiler güçlenmiş ve dünyada ikinci bir benzeri daha olmayan örnek düzeye erişmiştir. Bu sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ikili ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayan hukuki zeminin güçlendirilmesi yolunda özel çaba gösterilmiş, çok sayıda anlaşmalar imzalanmıştır. Bu çabaların sonucunda ise, ülkelerimizin ortak iradesinin yansıması olarak gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve bu senece açılışını yapacağımız Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı gibi büyük ölçekli projelere imza atılmış, sonrasında ise TANAP Projesinin hazırlanmasına zemin hazırlanmıştır” diye konuştu.
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faiq Bağırov ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak değerlerle ortak kültürleri konuşma imkanı bulduklarını söyleyen Vali Şehmus Günaydın ise, “Bu görüşmede iki millet, bir devlet teriminin ne kadar haklı olduğunu açıkçası ortaya koydu. Kastamonu Üniversitesi’nde 166 tane Azerbaycanlı evladımız okuyor. Bunlar bizim evlatlarımız, gözümüz arkada kalmasın. Azerbaycanlı öğrencilerin her türlü ihtiyacının karşılanmasında gerek valilik olarak, gerekse belediye olarak, gerekse de üniversitesi olarak her zaman hazırız ve bütün ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir çaba içerisindeyiz. Azerbaycansız bir Türkiye, Türkiyesizde bir Azerbaycan düşünülemez” şeklinde konuştu.
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, Kastamonu’nun birçok kültüre ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bundan sonrada yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yaptığımız Dünya Öğrenci Buluşmasında bunun en güzel örneklerinden birisi oldu. Kastamonu’da eğitimi gören Azerbaycanlı öğrenciler, bizim öğrencilerimizdir. Bunlar bizim gençlerimizi ve bizim çocuklarımızdır. Her zaman kendilerine her bakımdan kapımız açıktır. Her ne şekilde her ne durumda olursa olsun bize gelsinler. Çünkü onlar, bizim kardeşlerimizdir. Elimizden gelen yardımı yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Kastamonu’da Azerbaycan’dan 166 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün giderek arttığını ve bundan sonrada artarak devam edeceğini belirtti.
Konuşmaların ardından Kastamonu Üniversitesi tarafından ‘Haydar Aliyev Anısına Türkiye-Azerbaycan Münasebetleri’ konulu düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada, birinciliği Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Emre Oruç, ikinciliği Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencisi Hafize Kör ve üçüncülüğü de Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Gözdenur Candan elde etti.