Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Avukatlar daha önceki savunduğu davalar nedeni ile suçlanmamalıdır. Biz biliyoruz ki ‘sayılar kontrolden çıksın ve kendi suçlulukları masumlarla gölgelensin’ diye organize bir şekilde ihbarlarda da bulunmaktalar. Biz haklıyı haksızdan, suçluyu suçsuzdan ayırmalıyız” dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Antalya’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ-PDY) soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan avukatlar ile ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ı ziyaret etti. Görüşme sonrasında adliye çıkışında açıklamalarda bulunan Feyzioğlu, “Çok eskiden beri tanıdığım ve hukukçuluğuna güvendiğim Antalya Başsavcısı ile görüştüm. Bilgi alışverişinde bulunduk. Genel olarak OHAL kapsamında yürütülen soruşturmalar ile ilgili kaygım şudur; avukatların mesleki faaliyetleri sebebi ile hiçbir şekilde bir baskıya, bir soruşturmaya, bir ceza davalarına tabi olmaları gerekir. Aksi takdirde avukat savunduğu kişi ya da şirket sebebi ile müvekkili sebebi ile eğer soruşturmaya idari makamlardan, adli makamlardan ve kamuoyundan baskı görmeye başlarsa bu linç kültürünün gelişmesine sebebiyet verir. Türkiye’de hiç kimse bu durumda güvencede kalmaz. Hepimizin savunulmaya hakkı vardır. İnsanlık tarihinin haklıyı haksızdan, suçluyu suçsuzdan ayırabilmek için geliştirdiği tek bir yol var, o da adil yargılamadır” dedi.
Adil yargılama olabilmesi için vatandaşın avukata ihtiyacı olduğunu belirten Feyzioğlu, “OHAL kapsamındaki soruşturmalarda eğer meslektaşlarımız önceki dönemlerde ‘birini niye savundun’ diye suçlanmaya başlanırsa bu bambaşka bir yere gider. OHAL sonrasında bazı meslektaşlarımızın tedirginlik duyduğu bize bildiriliyor. Avukatlar daha önceki savunduğu davalar nedeni ile suçlanmamalıdır. Eğer arkadaşlarımız böyle bir iddia sebebi ile bu dosya kapsamına alınmışsa bunların bir an önce ayıklanması ve özgürlüklerine kavuşturulması gerekiyor. Savcımız bu konuda titizlikle çalışacaklarını söyledi. Dosya açıldığı zaman biz de neyin doğru, neyin yanlış olduğunu görürüz. Türkiye’de bu OHAL kapsamında insan hakları ihlalleri iddiaları sıklıkla gündeme geliyor” diye konuştu.
İnsan hakları ihlalleri konusunda kendilerine ulaşan bilgiler doğrultusunda bir alt komisyon kurduklarını ifade eden Feyzioğlu, “Bu alt komisyonun vardığı sonuçları raporlara bağlayıp ilgili mercilere aktaracağız. Elbirliği ile bu ülke için çalışmalıyız. Emin olunuz terör örgülerinin en çok istediği kurunun yanında yaşın da yanmasıdır. Biz biliyoruz ki ‘sayılar kontrolden çıksın ve kendi suçlulukları masumlarla gölgelensin’ diye organize bir şekilde ihbarlarda da bulunmaktalar. Adliyelerin ve avukatların işi kolay değil. Biz haklıyı haksızdan suçluyu suçsuzdan ayırmalıyız” şeklinde konuştu.