Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl ilk defa dost ve müttefik ülke unsurlarının da katılımıyla bu akşam Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde gerçekleşecek. Tatbikatı, ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da izleyecek.
Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl ilk defa dost ve müttefik ülke unsurlarının da katılımıyla 4 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında, Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde icra edilecek. Bu akşam başlayacak olan tatbikatı, ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da izleyecek.
DOST VE MÜTTEFİK UNSURLAR DA KATILACAK
Tatbikat; katılımcı birlik ve karargahların, birleşik ve müşterek harekatın komuta, kontrol ve lojistik konularını da içerecek şekilde planlama ve karşılıklı çalışabilirlik yeteneklerini geliştirmek amacıyla yapılacak. Tatbikata; Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, sivil kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’dan da birlik ve unsurlar katılıyor. Tatbikatın hedefi, birleşik ve müşterek harekatın planlanması, koordinasyonu ve icrası konusunda personel yetiştirmek; komuta kontrol usullerini, elektronik harp taktik ve tekniklerini, hava sahasının kontrol ve denetim usullerini denemek ve geliştirmek; ülkelerin kara, deniz ve hava envanterindeki harp silah ve araçlarının müşterek kullanılma usul, taktik, yetenek ve yönetim usullerini denemek ve geliştirmek; görev alacak kuvvetlere bağlı birlikler ile karargah personelinin eğitimlerini geliştirmek olarak belirlendi.
GEÇMİŞ TATBİKATLARDAN FARKLI OLARAK İCRA EDİLECEK
Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, geçmiş dönemlerden farklı olarak birleşik olarak icra edilecek ve hibrit harekat ortamı esas alınacak. Tatbikatta, komuta yeri ve arazi safhalarında yaklaşık 900 yabancı personel katılacak. Tatbikat, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil sanayi kuruluşlarının dahil olması yönünden de farklılık gösteriyor. Tatbikatta, bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan Altay tankı, insansız hava aracı ve Atak helikopteri kullanılacak.