GAZİANTEP (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı ve Türkiye Atom Enerjisi kurumlarınca başlatılan "Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası" projesi kapsamında, Gaziantep'te bin 2 70 eve 2 ay süreyle radon gazı ölçüm cihazı yerleştirilecek.

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olan ve insanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının, insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, 81 ilde yapılacak çalışmayla, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi yapılarak "Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası" oluşturulacak.

5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritalandırılması çalışması kapsamında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden 81 ilde 62 binin üzerindeki hanede, dedektörlerle ev içerisindeki radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecek.

Bu kapsamda Gaziantep'te belirlenen bin 270 haneye İl Halk Sağlığı Müdürlüğü personelince radon dedektörleri yerleştirilecek ve bu adreslerde 2 ay kalacak. 2 aylık süre sonunda dedektörler toplanarak ölçüm için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na gönderilecek.

Gaziantep merkez ilçelerinde başlatılan bu çalışmayla, akciğer kanserinin önemli etkenlerden olan radon gazıyla ilgili bir çalışma gerçekleştirilmiş olacak.