ANTALYA (AA) - EXPO 2016 Antalya adıyla 191 gündür açık bulunan Dünya Botanik EXPO'sunun kapanış töreni gerçekleştirildi ve EXPO bayrağı Türkiye'den Çin'e devredildi.

EXPO 2016 Antalya sergi alanında bulunan kongre merkezinde gerçekleştirilen kapanış töreninde bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde düzenlenen Türkiye'nin ilk EXPO'sunun, çok anlamlı bir gün olan TBMM'nin ve çocukların bayramı olan 23 Nisan'da açıldığını, EXPO'nun kapanışının da yine başka bir anlamlı gün olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın hemen ardından yapıldığını belirtti.

"EXPO'da 4,5 milyon ziyaretçi ağırladık"
EXPO'nun gerçekleştirildiği dönem içerisinde Ortadoğu'da da önemli gelişmeler yaşandığını ve halen yaşanmaya devam ettiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Şunu ifade edeyim ki bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Ortadoğu'nun geleceğinde sözümüz var, ama sözü olmayanların Ortadoğu'da gözü var. Başkaları gibi petrol için değil, insanlık için Ortadoğu'dayız. 100 yıl önce yaptığınız masa başı taksimatlarından vazgeçin diyoruz. İslam dünyasına da Ortadoğu'yu mezhep mezbahasına çevirmek isteyenleri karşı uyanık olun, 500 yıl önce Sultan Yavuz ile Şah İsmail'i yeniden karşı karşıya getirmek isteyenlerin oyununa gelmeyen, yeni Kerbelaların olmasına izin vermeyin diyoruz. EXPO ne yazık ki çevremizde savaşların, terör olaylarının, Rusya ile yaşadığımız uçak krizinin ve 15 Temmuz ihanetinin yaşandığı bir sürece denk geldi. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 191 gün boyunca EXPO'da 4,5 milyon ziyaretçi ağırladık. Bu ziyaretçi sayısı ve 54 katılımcı ülke ile EXPO 2016 Antalya bugüne kadar gerçekleştirilen bahçecilik EXPO'ları arasında önemli bir yer elde etti. Bu ziyaretçilerin yaklaşık 3'te birinin, yani 1,5 milyonunun çocuklardan oluşması ana temamızın ne kadar yerinde olduğunu göstermektedir."

"Bir yanımız buruk"
EXPO ile daha yeşil, daha barış bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek istediklerini kaydeden Bakan Çelik, "Burada hayat var, burada dostluk var, burada çiçekler var, burada çocuklar var, burada ülke bahçeleri yan yana barış mesajı veriyor. Burada çiçekleri çocuklarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ama bir yanımız buruk. Çok değil bin kilometre ötemizde gökteki sülfür bulutları nedeniyle çiçekler soluyor. Halep'te, Şam'da patlayan bombalar nedeniyle çocuklar ölüyor. Çağdaş dünya tüm bu olup bitenleri görmüyor ya da görmemezlikten geliyor. Bu güzel Akdeniz sahillerinde çocuk cesetlerini toplamayı değil, Aylan bebeklerin de Ümran bebeklerin de burayı ziyaret edebilmesini çok arzu ederdik." diye konuştu.

EXPO devam edecek
EXPO 2016 Antalya süresince biyo çeşitlilik, sürdürülebilirlik, yeşil şehirlerle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini aktaran Bakan Çelik, ayrıca EXPO süresince çocuklar için 16 bin etkinliğin yanı sıra 500 tiyatro gösterisi, 400 sahne şovu, 50'si yabancı toplam 150 sanatçı konseri, 26 ülkenin milli gün programı dahil, 30 bini aşkın etkinlik düzenlendiğini vurguladı.

Çelik, "EXPO 2016 Antalya uluslararası organizasyon boyutuyla sona eriyor. Ama sanmayın ki EXPO kapılarını kapatıyor. EXPO sergi alanı hiç ara vermeden, başta Antalyalılar olmak üzere yerli, yabancı tüm ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. 112 hektarlık muazzam sergi alanının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devir süreci başlıyor." dedi.

Bayrak Çin'e devredildi
Açılış konuşmalarının ardından, EXPO bayrağı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Fırat Işık tarafından Çin'e devredilmek üzere, AIPH Başkanı Oosterom'a verildi.