ANKARA (AA) - Türkiye, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla Pakistan'a bir taraftan resmi kalkınma yardımlarını sürdürürken bir taraftan da başta eğitim olmak üzere birçok alanda hayata geçirdiği projelerle ülkenin her alanda gelişimine katkıda bulunuyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gideceği Pakistan'da eğitim başta olmak üzere, sağlık, ekonomik altyapı ve acil insani yardım alanlarında hem destek oluyor hem de ortak projeler üretiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, YTB, Pakistan'a yönelik faaliyetlerini "Türkiye, Pakistan ve Hindistan Arasında Akademik Bilgi Erişimini Arttırma Programı", "Dünyanın Çatısındaki Türkler: Keşmir Türkleri" gibi akademik ve kültürel projeler ve Türkiye Bursları aracılığıyla yürütüyor.

Karşılıklı bölge çalışmalarının teşvik edilmesini ve bu alanda kurumsallığın oluşmasını amaçlayan "Türkiye, Pakistan ve Hindistan Arasında Kültürel ve Akademik Bilgi Erişimini Arttırma" projesi kapsamında Pakistan ve Hindistan’dan 10 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ağustos ayında Türkiye’ye geldi. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden 10 akademisyen de Pakistan ve Hindistan'a giderek bir ay araştırma yaptı.

YTB'nin hayata geçireceği "Dünyanın Çatısındaki Türkler: Keşmir Türkleri" projesi kapsamında da Pakistan’da yaşayan ve özellikle Babürlerin Hindistan yönetimi döneminde bölgeye yerleşen Türk kökenli toplulukların gündelik hayatlarını ve yaşam tarzlarını konu alan antropolojik bir belgesel ve kitap çalışması yapılacak.

-İki Yunus Emre Enstitüsü Merkezi açılacak


Pakistan'da Türk dili ve kültürünü tanıtma faaliyetleri çerçevesinde 2 Yunus Emre Enstitüsü Merkezi açılacak. Lahor ve Karaçi kentlerine açılacak merkezler, 2017 yılı Ocak ayından itibaren faaliyetlerine başlayacak.

Yunus Emre Enstitüsü ayrıca "Türkoloji Projesi" Kapsamında Azad Camnu Üniversitesi ile geçen yıl imzaladığı protokol çerçevesinde 2016- 2017 eğitim öğretim yılında bu üniversiteye okutman gönderecek.

-TİKA'dan geçen yıl için 2 milyon dolar kalkınma yardımı


Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki ofisi 2010'da hizmete giren TİKA'nın, bu ülkeye yaptığı yardım miktarı 2010 yılında 55 bin dolar iken 2015'te bu rakam 610 bin dolar seviyesine ulaştı. Türkiye'nin geçen yıl Pakistan’a yaptığı resmi kalkınma yardımı toplamı ise 2 milyon dolar civarında gerçekleşti.

Pakistan'ın acil ihtiyaçları doğrultusunda TİKA’nın faaliyetleri özellikle sağlık, eğitim, ekonomik altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesi, acil ve insani yardım alanlarında yoğunlaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'teki ziyareti sonrasına aynı yıl Muzaffergah kentinde bölgenin en kapsamlı sağlık tesisi niteliğinde olan, tüm donanım ve tefrişatının TİKA tarafından sağlanan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi tamamlandı.

Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda "Her eyalete bir okul ve yurt binası inşası" programı kapsamında ise Basira bölgesinde 200 öğrenci kapasiteli 32 derslikli okul ile 200 yataklı yurt binasını içeren Basira Emine Erdoğan Daniş Kız Okulu inşaatına iki yıl önce başlandı.

Pakistan ile 2013 yılında imzalanan ikili protokoller çerçevesinde mesleki eğitim gereken alanlarda işbirliği yapmak ve tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla "Mesleki Eğitim Projeleri" planlanarak turizm, otomotiv, inşaat, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde eğitimler yürütülüyor.

Keçi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve bölge insanına gelir sağlaması için yürütülen proje kapsamında Faysalabad Tarım Üniversitesi ile işbirliğiyle Faysalabad ve çevresindeki kırsal bölgelerde yaşayan kadın çiftçilere küçükbaş hayvan hibesi yapıldı.

Yaklaşık 3 milyon nüfuslu Okara şehrinin en büyük hastanesi olan Okara Bölge Hastanesi bünyesinde bir yeni doğan ünitesi kurularak ve gerekli tefrişatın yapılması sağlandı.

Eğitim alanında ise 1967 yılında kurulan ve 7 bin 800 öğrenciye eğitim veren Kaid-i Azam Üniversitesinde modern şartlarda eğitim için bilgisayar laboratuvarı amaçlı iki binanın inşası ve gerekli donanımlar sağlandı. Bu arada, 600'ün üzerinde yetim öğrenciye okul ve kırtasiye yardımı yapıldı.

Keşmir’in farklı ilçelerinde 3 bin haneye temiz içme suyu sağlayacak su filtre istasyonları kuruldu. Dünya Gıda Örgütünün Pakistan'da üretilen unların mineral ve vitamince zenginleştirilmesi projesi kapsamında Keşmir'de 11 un fabrikasına vitamin katkı makinesi satın alındı.

Öte yandan, ülkede 17 yıldan sonra ilk kez yapılacak nüfus sayımı için Pakistan Ekonomi Bakanlığına idari altyapısını güçlendirme amacıyla da destek sağlanıyor.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Parlamentosuna hitap edecek


Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yarın başlayacak Pakistan ziyaretinde bazı bakanların yanı sıra iş adamları da eşlik edecek. Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in yanı sıra Başbakan Navaz Şerif ile bir araya gelecek. Erdoğan'ın Pakistan Parlamentosu'na da hitap etmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lahor’u da ziyaret edecek ve burada Başbakan Şerif'in onuruna vereceği yemeğe katılacak.