İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Academic Hospital açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Vatandaşlarımızın teşhis ve tedavi için başka ülkelere gittiği dönemlerden hamdolsun aynı amaçla başka ülkelerden ülkemize gelen veya gelinen günlere ulaştık. Artık vatandaşlarımız, özel hastaneden hizmet almak için bir servet ödemek, büyük borçların altına girmek, hatta rehin kalmak zorunda değiller. Bu devri geride bıraktık. Onlar eski Türkiye'de kaldı. Eskiden bırakın teşhisi, tedaviyi hastane ziyaretleri dahi bir çileydi. Hastanelerde, uzman doktordan vazgeçtik, pratisyen hekim bile bulmak büyük bir sıkıntıydı. Şu an ise ülkemiz hastanelerinde 141 bin doktor görev yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Gece yarısı sıraya girilen, hastaların insan yerine konulmadığı, hastanelerin pislik içinde olduğu, sağlam girenin hasta çıktığı bir ülkeden buralara geldik." diyen Erdoğan, "Şimdi insanımız devlet hastanelerinde bile Avrupa'nın birçok özel hastanesinde olmayan hizmeti ücretsiz alabiliyor." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Eskiden bırakın teşhisi, tedaviyi, hastane ziyaretleri dahi bir çileydi. Hastanelerde uzman doktordan vazgeçtik, pratisyen bir hekim bulmak, büyük bir sıkıntıydı. Şu an ise ülkemiz hastanelerinde, 141 bin doktor görev yapıyor. Tıp fakültelerimizde eğitim alan 71 bin gencimiz var." dedi.

"Türkiye şifa merkezi olacaktır"

"29 şehir hastanesini tamamladığımızda, hem vatandaşlarımıza verilen hizmetin kalitesi yükselecek, hem de Türkiye bölgesinin adeta şifa merkezi olacaktır." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Son 10 yıldır dünyada sağlık turizmi hızla gelişiyor. Hatırlayın, biz göreve geldiğimizde 14 yıl önce turizm denilince akla üç şey gelirdi. O da hava, deniz, kum. Havadan kastım güneş, buydu. Ama şimdi dünya turizminde ne varsa hepsi bizde var."

"Son 3 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin hasta derdine derman bulmak için Türkiye'ye geldi. 1 milyon 300 bin... Sağlık turizmi için 2015 yılında ülkemize gelenlerin sayısı 746 bin." bilgisini veren Erdoğan, "2019 yılına kadar tüm hastanelerimizi, şehir hastanelerimizi, açıp vatandaşlarımızın ve bölgedeki kardeşlerimizin, yurt dışına yönelik de hizmetlerimizde, hizmetine sunmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçen Başbakanımız ve Sağlık Bakanımızla konuştuk. Dedim ki bakın kesinlikle, kanser dahi, ilaçları nereden gelirse gelsin, bunlardan kesinlikle ücret almamamız gerekir. Biz kalkıp denizi aşacağız, gelip derede boğulacağız. Böyle bir şey olmaz. İnsan hayatı bizim için bu kadar önemli. Hassas olalım, buralarda suistimale fırsat vermeyelim." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Akdağ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da açılışta yaptığı konuşmada, "Geldiğimiz noktada yine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla sağlık hizmetlerini daha kaliteli hale getireceğimiz, vatandaşımızı mağdur etmeden, elimizdeki imkanı, bütçeleri en iyi şekilde kullanarak, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıracağımız bir döneme geldik." dedi.

Bakan Akdağ, "Yani erişim açısından büyük mesafeler kat ettik ama sağlık hizmetlerinde el ele vererek, sağlık camiası, sağlık ailesi olarak daha kaliteli hale dönüştüreceğimiz bir dönemdeyiz." şeklinde konuştu.