Refugees International Vakfı Başkanı Michel Gabaudan, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere ilişkin, "Türkiye tek başına muazzam bir başarı gösteriyor ancak dünya yeterli desteği sağlamıyor" dedi. 

Gabaudan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kamplardan çok etkilendiğini söyledi. Gerek verilen hizmet gerekse sosyal donatıların uluslararası standartların çok üzerinde olduğunu vurgulayan Gabaudan, dünyada çok sayıda mülteci programı görmesine karşın, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımın "istisnai bir durum" olduğunu belirtti.  

Türkiye'nin, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatan Gabaudan, şöyle konuştu:

"Suriyeli sığınmacılara uluslararası desteğin artırılması gerekiyor. Türk hükümeti, ülkesindeki mültecilere 'kendi vatandaşı' gibi muamele ediyor. Bunun yanında bölge kentlerinde Türk halkıyla yaşayan Suriyelilere gösterilen özende de büyük gelişme sağlandı. Türkiye, tek başına muazzam bir çaba gösterdi ancak maalesef dünya yeterli desteği sağlamıyor."

Gabaudan, Suriyeli çocukların eğitim durumunun ise en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret etti. 

Eğitimlerini tamamlayan Suriyeli çocukların, evlerine döndüklerinde ülkelerinin yeniden inşasına katkıda bulunacağını anlatan Gabaudan, uluslararası toplumun, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarına daha fazla yanıt vermesini ümit ettiğini aktardı. 

Uluslararası toplumun, Türk hükümetini desteklemek için güç birliği yapması gerektiğini ifade eden Gabaudan, "Hem Suriyeli hem Iraklı mültecilerin aldığı yardımlardan çok etkilendim. Sığınmacılara ev sahipliği yapan Türk hükümetine ve halkına teşekkür ediyorum. Umarım diğer ülkeler de aynı hassasiyeti gösterirler" şeklinde konuştu.