Ünlü diyetisyen Dr. Ender Saraç, Türkiye’nin en büyük sorununun çocuk obezitesi olduğunu belirterek, “Maalesef pek çok anne baba çocuklarını hastanede ciddi hastalıklarda ziyarete gidecek, kimse bunun farkında değil. Çocuklarımızı kendi ellerimizle ölüme doğru gönderiyoruz. Obez ve şişman çocuklar yapıyoruz” dedi.
Ünlü diyetisyen Dr. Ender Saraç, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde “Yaza Sağlıklı ve İnce Girmenin Sırları” konulu konferansta sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında birçok bilgiyi Gebzelilere aktardı.
“ISIRGAN ÇAYI ALERJİYİ AZALTIR”
Gebze Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta alerjilere karşı nelerin iyi geldiğini anlatan Dr. Ender Saraç, şunları kaydetti:
“İlk önce mideyi değil ruhu doyurmayı öğrenmek lazım. Stres altında olan, gergin olan, mutsuz olan gizli depresyonda olan kişinin ruhu aç oluyor ve ruhu aç olunca da enerji açığını insanlar yiyerek gidermeye çalışıyorlar ve hiçbir zaman da gideremiyorlar. Yedikçe lezzet ağırlıklı beslendikçe, uyuşturucu gibi yedikçe daha çok yemeleri gerekiyor. Azrail’i esasında biz her seferinde ellerimizle çağırıyoruz. Yediğimiz her fazla lokmada Azrail’i daha çok davet ediyoruz. İlkbaharda alerjiler çok yaygın. Alerjiyi azaltmak için, soğan ve pırasanın bol yenmesi gerekiyor. Isırgan çayı alerjiyi azaltır. Arı poleni alerjiye karşı iyi geliyor.”
“BU YAZ BUZLU SARIMSAK ÇAYI İLE ZAYIFLAYACAĞIZ”
Zayıflamaya karşı soğuk buzlu sarımsak çayı tarifi veren Saraç, “Zayıflamaya karşı soğuk buzlu sarımsak çayının içerisinde, sarımsak, zencefil, yeşil çay, nane ve kabuk tarçın olacak ve bu çok az balla tatlandırılacak. Şekersiz olacak ve bu yazın en önemli buzlu çayı olacak. Bu yaz bununla zayıflayacağız” şeklinde konuştu.
“11 AYDA YEDİĞİNİZİ BİR AYDA VEREMEZSİNİZ”
Yaz öncesi zayıflamak istiyorum diyenlere de seslenen Saraç, “11 ayda yediğinizi bir ayda veremezsiniz. Bu tıpkı ikmale kalan bir insan gibi, bütünlemeye kalan bir insan gibi hiç çalışmayıp çalışmayıp sınava iki gün kala çalışması gibi bir şey. Verilemez mi kilolar tabi verilir ama geri kalan 11 ay ne yapıldığı daha çok önemli. Sandaloz sakızı elma sirkesi karışımı sabahları aç karnına içilirse, spordan önce sade bir Türk kahvesi ve bir fincan yeşil çay spordan 15 dakika önce içilirse metabolizmayı canlandırır ve daha çok yağ yakmayı sağlar” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU ÇOCUK OBEZİTESİDİR”
Obezitenin çok önemli bir hastalık olduğunu belirten Ender Saraç, “Terörden ölen her cana ben dahil kalbim bıçakla dağlanıyor çok üzülüyoruz ama gizli bir gıda terörü ve gizli bir fazla kiloya bağlı ölen insanların kaybı var ülkemizde. Obezite ve buna bağlı hastalıklara verdiğimiz milli kayıp, teröre verdiğimiz kayıptan çok daha fazla. Tekrar söylüyorum teröre verdiğimiz bir can bile bir tane gazimiz bile paha biçilemez ve hiçbir şeyle kıyaslanamaz ama obezite ve obeziteye bağlı olan alzheimer, kanser, kalp krizi, şeker, yüksek tansiyon gibi ölümcül hastalıklardan ise on binlerce kişi ölüyor. Ve biz bunlara kitlesel bir ölüm olmadığı için hiçbir reaksiyon vermiyoruz. Bugün Türkiye’yi bekleyen en büyük sorun obezite ve obeziteye bağlı ölümcül hastalıklardır. Türkiye’nin en büyük sorunu, çocuk obezitesidir. Maalesef pek çok anne baba çocuklarını hastanede ciddi hastalıklarda ziyarete gidecek kimse bunun farkında değil. Çocuklarımızı kendi ellerimizle ölüme doğru gönderiyoruz. Obez ve şişman çocuklar yapıyoruz. Kısır, hormon bozukluğu olan, yüksek tansiyon, ciddi bir büyüme gelişme sorunu olan ve aynı zamanda da ruhsal açıdan aç olan çocuklar yetiştiriyoruz. Bu yüzden Türkiye’nin en büyük sorunu çocuk obezitesidir” dedi.
Konferans, Dr. Ender Saraç’ın seyircilerle aktif söyleşisinin ardından sona erdi.