Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi. 

Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler kırmızı pul biber, kuyruk yağıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılmalıdır.

Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz. Adana Kebabı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Tipik bir servis Adana kebabı porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, mevsim salata, nane-maydanoz-süs biberi-limon tabağı, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu, ayran veya rakı[4] ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapçıların menülerinde yer alır.

Adana Kebap Tarifinin Püf Noktası

Izgara telinin yağlanması etlerin pişerken daha fazla lezzetlenmesine yardımcı olacaktır. Bu yağlama için dilerseniz kasabınızdan kuyruk yağı temin edebilir ve kebabınızı lezzetlendirebilirsiniz.

Adana Kebap Tarifi İçin Malzemeler

350gramdana kıyma

300gramkuzu kıyma

1dişsarımsak

2adetkuru soğan

1çay kaşığıpul biber

1çay kaşığıkarabiber

1yemek kaşığıacı biber salçası

1/2demetmaydanoz

2yemek kaşığısıvı yağ

Adana Kebap Tarifi Nasıl Yapılır?

1- Soğanları küp küp doğrayın. Suyunu süzerek derin bir kaba alın.

2- Sarımsakları ezerek soğanlarla karıştırın. Kuzu kıymayı ve dana kıymayı karıştırarak soğan ve sarımsak karışımı ile harmanlayın

3- Pul biber, karabiber ve acı biber salçasını karışıma yedirin.

4- Sıvıyağı ekleyin. Maydanozları ince ince doğrayın ve karışıma ekleyin.

5- Harcı dolapta 2-3 saat dinlendirin.

6- Fırının ızgara telini kasaptan alabileceğiniz kuyruk yağı ile yağlayın, yoksa tereyağı ile yağlayabilirsiniz.

7- Fırını 200 derecede fansız programda ısıtın.

8- Yassı şişlere eti yayarak dizin.

9- Izgara telinin üzerine dizin. 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun!