Türkmenistan Büyükelçisi Ishankuli Amanlyev, “Bugün Türkmenistan’ın petrol ve gaz sanayisini geliştirmesi en önemli ve aciliyeti olan konulardan biridir” dedi.
Türkmenistan Büyükelçisi Ishankuli Amanlyev, Türkmenistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon verdi. Latanya Otel’de gerçekleştirilen resepsiyona Amanlyev’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Amanlyev, resepsiyon öncesinde salonun girişinde eşiyle birlikte davetlileri kabul etti. Türkmenistan ve Türkiye’nin milli marşlarının okunmasının ardından Amanlyev, resepsiyon konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.
Yaptığı konuşmada Türkmenistan’ın bağımsızlığından bu yana toplumsal hayatın tüm evrelerinde önemli gelişmeler kat ettiğini belirten Amanlyev, “Bağımsızlık yıllarında Türkmenistan’da toplumsal hayatın tüm alanlarında büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Ülkenin sosyoekonomik yapısına yönelik devlet başkanlığı programları gereğince ulusal ekonomi hızla gelişmektedir. Ülkede imalat sanayi, sosyal ve ekonomik alanlar başta olmak üzere tüm alanlarda yapılan reformlar, ülkenin dış politikası ekonomik ilişkiler stratejisiyle de koordineli bir şeklide olumlu sonuçlar vermektedir” şeklinde konuştu.
Türkmenistan’ın en önemli konularının başında petrol ve gaz sanayinin geliştirilmesinin olduğunu vurgulayan Amanlyev, “Türkmenistan’ın düzenli bir şekilde uyguladığı makro-ekonomik politika gayrisafi yurtiçi hasıla hacmini büyük bir hızla arttırmayı sağlamaktadır. Bu durum ülkenin uzun vadeli büyümesine yönelik stratejik programların uygulanması sonucunda elde edilmektedir. Bugün Türkmenistan’ın petrol ve gaz sanayisini geliştirmesi en önemli ve aciliyeti olan konulardan biridir. Geniş hidrokarbon kaynaklarına sahip ve avantajlı jeopolitik konumda bulunan ülkemiz hidrokarbon kaynaklarının dünya pazarlarına güvenilir bir şekilde naklini sürdürülebilir enerjinin en önemli faktörü olarak görmektedir” ifadelerini kullandı.
Amanlyev, ülkede uygulanan manevi, kültürel yeniden doğuş stratejisinin eğitim, bilim, kültür ve sanat düzeyinin yükselmesini hedeflediğini de kaydetti.