Türkiye’de 15’inci büyük ekonomiye sahip Kahramanmaraş, ilk 10’a girmek için mücadele veriyor. Şüphesiz bu mücadelenin en büyük pay sahiplerinden birisi de Türkoğlu ilçesi. Çünkü üretimin kalbi burada atıyor. Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’un halka dokunan hizmetleri, sanayileşmenin gelişmesi için gösterdiği gayret, yerel yönetim ve sanayici işbirliği Türkoğlu’na hızlı bir gelişim yaşatıyor. Şimdiden Türkoğlu’na yapılan yatırımların sonucu olarak ilçede işsizlik sıfırlanmış durumda. Hatta diğer ilçelerden işçi alımı yapılıyor.

Türkoğlu OSB ve Gıda İhtisas OSB’den sonra Gaziantep ve Adana yolu üzerindeki sanayi kuruluşlarının kanunla Aksu, Erkenez ve Türkoğlu-2 adlarında OSB statüsüne kavuşmasıyla Türkoğlu’ndaki OSB sayısı da 3’e çıktı. 2008 yılında bin 280 dönüm alan üzerine kurulan ve tamamı tahsisli 31 adet sanayi parselinden oluşan Türkoğlu OSB’de aktif 12 fabrika yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlıyor. 13 tane yapımı devam eden ve 6 tane proje aşamasında fabrikası bulunan Türkoğlu OSB’nin yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Türkoğlu’nda 800 dönümlük alan üzerinde faaliyet gösterecek olan Gıda İhtisas OSB’nin tüzel kişiliği oluşturuldu. Dondurma, biber, tarhana, baharat gibi onlarca gıda sektörünün yeni üretim adresi olacak. Gaziantep ve Adana yolu üzerindeki sanayi kuruluşlarının OSB statüsüne kavuşturulmasıyla yeni kurulan OSB’lerden biri olan Türkoğlu -2 OSB’de ise 51 adet fabrika üretime katkıda bulunuyor.

Türkoğlu’nu sanayinin merkezi bir ilçe yapma konusundaki kararlı tutumuyla Kahramanmaraşlıların takdirini toplayan Türkoğlu Belediye Başkanı ve Türkoğlu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okumuş, Türkoğlu’nda faaliyet gösteren ve yeni kurulan OSB’ler hakkında bilgi verdi.

Okumuş, “Türkoğlu OSB içerisinde 31 tane işletme tahsisli sanayi parselimiz var. Bazı fabrikaların kurulumu devam ediyor. Önümüzdeki 1,5 yıl içinde tüm işletmelerin faaliyete geçmesini bekliyoruz” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’IN GIDA MERKEZİ TÜRKOĞLU OLDU”

Türkoğlu’nda tüzel kişiliği yeni oluşturulan Gıda İhtisas OSB’ye yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Başkan Osman Okumuş, şöyle konuştu: “Gıda İhtisas OSB’ye Fatih Mehmet Erkoç’un döneminde başladık. Çobantepe ve Hacıbebek mahallelerimizin arasında 800 dönüm alan üzerinde faaliyet gösterecek. Aslında Gıda İhtisas OSB için 121 hektar talep ettik. Ancak bazı bölgelerin arkeolojik site alanı olmasından dolayı gerekli ifraz işlemleri yapılarak 800 dönümlük alanı OSB’ye katabildik. Burada yaklaşık 80 tane işletme kapasitesi var ve tamamıyla faaliyete geçtiğinde yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlamasını bekliyoruz. Gıda İhtisas OSB’de dondurma, biber, tarhana ve baharat üreticileri, hazır yenmek fabrikaları, şekerlemeciler, pastacılar ve unlu mamul üreticileri, Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı diğer gıda sanayi ve alt sektörleri ile yeni yatırımcılar yer alacak. OSB kuruldu. Yönetim kurulu üyeleri belirlendi, müteşebbis oluşturuldu. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, YKOB, Türkoğlu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat ve Dulkadiroğlu’ndan da birer tane müteşebbis alındı. Yani OSB tüzel kişiliği oluşturuldu. Artık Kahramanmaraş’ın gıda merkezi Türkoğlu oldu, diyebiliriz.”

“YENİ OSB’LER BİZİ ÇOK MEMNUN ETTİ”

Gaziantep ve Adana yolu üzerindeki sanayi kuruluşlarının OSB statüsüne kavuşturulmasını Kahramanmaraş’ın geleceği açısından çok önemsediklerini dile getiren Okumuş, bu sayede Kahramanmaraş’ta hem sanayiciyi hem de halkı üzen Aksu Çayı’nın renginin değişeceğini söyledi. Okumuş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz, Aksu’da akan suyun siyah renkte değil de gerçekten ak akmasını istiyoruz. Bu da ancak böyle bir düzenlemeyle mümkün olabiliyordu. Bu konuda da büyükşehir belediyemiz, milletvekillerimiz ve Ticaret Sanayi Odamız çok uğraştı. Ama uğraştıklarına da değdi. Bu bölgenin ıslah OSB statüsüne kavuşmasıyla 3 yeni OSB için müteşebbisler bir araya gelecek. Ve hemen arıtma sistemi için Dünya Bankası’ndan kullandırılacak. Dulkadiroğlu Karacasu’dan Türkoğlu’na kadar bütün fabrikalar arıtmadan faydalanacak. Sanayicilerimiz devlet destekleri ve teşviklerden daha fazla faydalanacak. Bu da istihdama ve ekonomiye büyük kazanç sağlayacak. Bölgenin OSB statüsüne kavuşmasıyla Aksu ve Erkenez ve Türkoğlu-2 OSB’leri kurulacak. Dolayısıyla Türkoğlu’ndaki OSB sayımız 3’e çıktı. Bir çok sorunu ortadan kaldırması adına Yeni OSB’ler bizi çok memnun etti.”

“İŞ ARAYANLAR TÜRKOĞLU’NA GELSİN!”

Türkoğlu’nda OSB sayısının 3’e çıkmasıyla Türkoğlu’nun, sanayi merkezi haline geldiğini aktaran Başkan Okumuş, bu durumun işsizliği bitirdiğini belirterek şunları kaydetti: “Türkoğlu’nda işsizlik kalmadı. OSB’lerimizdeki işletme sayısı artacak, dolayısıyla istihdam ihtiyacı da artacak. Şu aşamada Türkoğlu OSB ve Türkoğlu-2 OSB’de yatırım yapan işadamlarımız var. Tesisleri kuruluş aşamasında olanlar ve bitenler var. Birkaç aya kadar bitecek olan bu fabrikalara 2 bin 300 civarında işçi ihtiyacımız doğacak. Şu an işçi de bulamıyoruz. Çalışmak isteyene her kademede iş var yeter ki Türkoğlu’na gelip bizi bulsunlar. Türkoğlu’nda belediye başkanlığı yaptığım süre boyunca sanayiciye çok önem verdik. Sanayicinin ayağının altına kırmızı halı serdik. Bu çabalarımız meyvesini verdi ve Türkoğlu, sanayicinin cazibe merkezi oldu. Bugün yüzlerce sanayicinin olduğu yerde fakirlik olmaz. Biz, istediğimiz zaman okul, cami yaptırıyoruz. İstediğimiz zaman fakir öğrencilerimize mont alıyoruz, ayakkabı alıyoruz. Türkoğlu’ndaki sanayicilerimiz halkımıza desteğini de esirgemiyor.”

“TÜRKOĞLU’NDA GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRDİK!”

Türkoğlu’ndaki sanayileşme hamlesiyle kırsaldan kente göçün durduğunu hatta kırsala doğru göç başladığına dikkat çeken Okumuş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sanayileşmeyle kırsaldan şehir merkezine olan göçü de durdurdu. Sanayicilerimizle toplantı yaptık. Bütün köylere servis koyduk. Türkoğlu’na en uzak yerleşim yerimiz 25 kilometre. Biz de 25 kilometrenin içinde kalan bütün yerleşim yerlerimizin grup yollarını sıcak asfaltla kapladık. Şu anda fabrikalardan bütün köylere servis gidiyor. Fabrikada çalışan vatandaşlarımız servislerine binip fabrikaya geliyor, 8 saat çalıştıktan sonra geri köyüne gidiyor. Köyde hem hayvancılığını yapıyor hem de bağına bahçesine bakıyor. Tabi köylerde biz spor tesisleri, parklar, bahçeler, yollar, parkeleri de yapınca vatandaş Türkoğlu’na göç etmiyor. Çünkü mahallerimizde her türlü hizmeti yapıyoruz. Bir şeye ihtiyacı olmuyor ki Türkoğlu’na göçsün. Şimdi Türkoğlu, nüfusu en fazla artan ilçemiz. Şu anda 80 bin nüfusumuz var ve bunun sadece 18 bini Türkoğlu ilçe merkezinde yaşıyor. Geri kalan vatandaşlarımız kırsalda yaşamını sürdürüyor. Yani sanayileşme, alt ve üst yapı hizmetleriyle bu göçü tersine çevirdik.”

Türkoğlu OSB içinde üretim yapan Nipaş Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Turhan Nohutlu, ise “İşletmemizde balya halinde gelen pamukların ipliğe oluşum sürecini icra ediyoruz. Günümüzde henüz yeterli seviyede yerli pamuğun olmamasından dolayı zaman zaman ithal pamukları da burada işliyoruz. İşletmemiz yeni ve çok modern bir işletme. Yeni etaplarımız devam ediyor. Burada ülkemize değer katmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

HABER FOTOĞRAFLARI