GAZİANTEP (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, ekonomi dünyasının karşılıksız ve protestolu çeklerle iflas erteleme konusunda Acil Eylem Planı oluşturulması çağrısında bulundu.

Kadooğlu, yazılı açıklamasında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) rahatlatacak adımların atılması gerektiği, aksi halde KOBİ’ler özelinde başlayacak sıkıntıların, ülke ekonomisini ve iş insanlarını kaosa sürükleyebileceğini belirtti.

Karşılıksız çek miktarlarında artış yaşandığına dikkati çeken Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ'ler, ülkemizdeki ticari işletmelerin yüzde 90’ını oluştururken, istihdamın yüzde 78’ini karşılayarak sadece ekonomik kalkınmaya değil, toplumsal refah ve barışa da katkı sağlıyor. KOBİ’ler son 10 yılda Türkiye ekonomisindeki ağırlığını giderek artırdı. Karşılıksız çek sayısındaki artış ve iflas erteleme uygulamasının kötüye kullanılmasına bir an önce ortak akılla çözüm bulunmalı. Yeni çıkarılacak İcra ve İflas Kanunu’nun hazırlık süreçlerinde iş dünyasının kaygılarının dikkate alınması önem taşımaktadır."

Son 4 yılda karşılıksız çek dolayısıyla tahsil edilemeyen para miktarının üç kat arttığını ifade eden Kadooğlu, 2011'de 8,5 milyar liranın karşılıksız çekten dolayı tahsil edilemediğini, 2015'de ise bu rakamın 27,3 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Finans sektörü ve bankaların süreci iyi yönetmesi gerektiğini belirten Kadooğlu, "Piyasalarda likidite oluşumunu sağlayacak tedbirlerin alınması lazım. Karşılıksız çek kesenlere getirilecek caydırıcı yaptırımlarla bir yere kadar gelirsiniz. Finans kurumlarının, denetleyici kurumların, hükümetin ve sivil toplumun acilen bir masa etrafında bir araya gelmesi gerekiyor. Buradan sorumluluğu bulunan tüm paydaşlara sesleniyorum. Çek, protestolu senetler ve iflas erteleme konularında Acil Eylem Planı oluşturulmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Protestolu senetlerdeki artış hızının da yıllık yüzde 58'e ulaştığını aktaran Kadooğlu, ticaret hayatında sıkıntı yaratan bir başka önemli sorunun da iflas erteleme olduğunu kaydetti.

İflas ertelemenin kötüye kullanıldığını belirten Kadooğlu, şu ifadeleri kullandı:

"İflas erteleme sayısındaki artış için son zamanlarda mahkeme dosyalarına bakmak gerekiyor. Gerçek tablo icra ve iflas davalarında açık ve net bir şekilde görünüyor. İflas erteleme kararı alan bir firma 4 yıla kadar, devlet de dahil borçlu olduğu kurum, kuruluş ya da şahıslara tek kuruş ödemiyor. Alacakların büyük çoğunluğu benzer sıkıntıları yaşayan, iyi niyetli davranan, işini dürüst ve temiz bir şekilde yapan KOBİ'ler. Alacaklıları sıkıntıya sokan diğer bir durum ise mahkemelerde sürecin uzamasıdır. Uzayan süreçten en çok zarar gören alacaklılar oluyor."