Türkiye'de inşaat sektörünün sürdürülebilirliği, disiplini ve yurtdışına nitelikli taşınması için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu bildirildi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, AA muhabirine, 52 bölgede örgütlendiklerini, bünyelerinde sektörle ilgili 4 federasyon bulunduğunu kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOBB ile meslek örgütlerinin Müteahhitlik Hizmet Kanunu tasarısı hazırlandığını, bunun üzerinde bir yıldır çalıştıklarını aktaran Tellioğlu, "Türkiye'de 300 bine yakın müteahhit var. 300 bin müteahhit sayısı çok. Üretim kapasitesi çok. 'Böyle geldi, böyle gider' anlamı çıkmamalı. Bugün Türkiye'de 300 bine yakın müteahhidin yaklaşık üçte biri çürük" dedi. 

Tellioğlu, Türkiye'nin konut metrekaresi, konut sayısı ve çimento tonajı açısından AB ülkelerinin tamamından fazla üretim yaptığını, 27 Avrupa ülkesinin ürettiği ve tükettiği çimento tonajı 70 milyon ton iken Türkiye'de bu rakamın 75 milyon ton olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 2002'de yıllık 400 bin konut talebi varken sayının bugün 1 milyon 300 bine çıktığını ifade eden Tellioğlu, şunları söyledi:

"Sektör temsilcisi olarak bunun çok sürdürülebilir ve gerçekçi bir üretim olduğuna inanmıyorum ama Türkiye'nin ekonomi ve istihdamının yüzde 25'ine tekabül eden bir üretim ve istihdam gücünün de buradan başka bir sektöre deplase edilemeyeceği de düşünüyorum. Az bir oran değil. Allah muhafaza, sektör tıkanırsa yüzde 25'i hangi alana geçireceksiniz? Dolayısıyla dünyada başarılı olduğumuz müteahhitlik liginin dünyaya pazarlanmasını savunuyorum. Kalifiye olarak pazarlanması açısından sektörün içeride disipline edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Tellioğlu, son aşamaya gelen ancak rafa kaldırılan kanunun, Türkiye'de inşaat sektörünün selameti açısından önem taşıdığına dikkati çekerek, "Kanun dışında sektörü ıslah etmek, disipline etmemiz mümkün değil. Islah edemediğin, disipline edemediğin bir sektörün de sürdürülebilirliği ve yurtdışına nitelikli taşınması da mümkün değil" diye konuştu.