UCLG-MEWA Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile UCLG-MEWA Eş-Başkanı Mohamed Saadieh, İBB Başkanı Kadir Topbaş’a taziye ziyaretinde bulundu.
15 Temmuz darbe girişiminde yoğun çatışmaların yaşandığı noktalardan biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne taziye ziyaretleri devam ediyor. Bu kapsamda Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile UCLG-MEWA Eş-Başkanı Mohamed Saadieh, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı ziyaret etti.
Anı panosu önüne karanfil bırakıldı
Saraçhane’de bulunan başkanlık binasında gerçekleşen ziyarette İBB Başkanı Kadir Topbaş heyeti binanın kapısında karşıladı. Heyetle bir süre sohbet eden Topbaş daha sonra 15 Temmuz şehitleri için hazırlanan anı panosu önünde bilgiler verdi. Ardından anı panosunun önüne karanfil bırakıldı ve dua edildi.
Ziyaretle ilgili açıklamalar ise başkanlık binasında yapıldı. İlk olarak UCLG-MEWA Eş-Başkanı Mohamed Saadieh anı defterini imzaladı. Ardından kameraların karşısına geçen UCLG-MEWA Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine ilişkin yerel yönetimlerin yapması gerekenleri açıkladı. Demokrasinin yerelde başladını kaydeden Şahin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Bu tüm dünyada seçilmişlerin mücadelesidir”
“Bu yalnızca Türkiye’nin mücadelesi değil bütün dünyada seçilmişlerin demokrasi mücadelesidir. Biz de yerel yönetimlerde UCLG olarak bu mücadeleyi tüm dünyaya anlatma adına lobimizi kullanma adına uğraşacağız. Nasıl Türkiye de büyük bir mutabakat sağlandıysa bunu uluslararası gündeme alıp görmeyenler duymayanlar duymak istemeyenlere karşı da yerel gücü de kullanarak sivil toplum diyaloglarını da kullanarak Türkiye’nin yaptığı mücadelenin yalnız Türkiye ile sınırlı olmadığını tüm dünyaya demokrasi adalet mücadelesi olduğunu anlatmamız gerekiyor. Çocuklarımıza daha güzel bir Türkiye daha yaşanılır bir ülke bırakmak istiyorsak bu duruşun bütün dünya duruşuna dönüşmesini sağlamamız lazım.”
“Zafer gururunu paylaşmak için geldim”
Daha sonra söz alan UCLG-MEWA Eş-Başkanı Mohamed Saadieh ise Türk milletinin 15 Temmuzda bir zafer kazandığını söyledi. Ziyaretin bir taziyeden öte zafer gururunu paylaşmak olduğunu belirten Saadieh, “Sayın başkanımız Dr. Kadir Topbaş’a desteklerimizi bildirmek üzere geldim. Kendisine burada taziye için bulunmuyoruz. Bilakis sizin gerçekleştirdiğiniz zaferin gururunu paylaşmak üzere biz buradayız. Bizler o şehitlerin sorumluluğunu boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Şehitlerin emanetlerine sahip çıkacağız. Bizler barış için demokrasi için mücadele ediyoruz. Ama biliyoruz ki 15 Temmuz’da yaşananlar bizler için kötü değil. Hadiste de belirtildiği gibi her şerrin arkasında bir hayır vardır. Tüm dünya 15 Temmuz’da yaşananları seyretti” dedi.
Ziyaretin ev sahibi olan İBB Başkanı Kadir Topbaş da 15 Temmuzda yaşanan darbe girişiminde İstanbul’da çatışmaların yaşandığı en yoğun yerlerden birinin İBB binası olduğunu kaydetti. 15 Temmuz’un tarihte yeni bir sayfa açtığını ifade eden Topbaş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Bunu tamamen bir terörist olayı olarak görmekteyiz. FETÖ’nün maalesef asker kisveli teröristlerinin bu saldırısı insanlar üzerinde, Türkiye üzerinde kan ve gözyaşı bıraktı. İstanbul’daki en büyük çatışmaların olduğu yerlerden biri bizim belediyemiz. Belediyemiz işgal edildi, belediyemizin önünde 17 vatandaşımız şehit 50’ye yakın vatandaşımız gazi oldu. Düşman işgalinde dahi görmeyeceğimiz bir hezeyan yaşandı. Şeytanın bile aklına gelmeyecek bu olay çok şükür ki milletimizin göğsünde söndü.”
Konuşmaların ardından UCLG-MEWA Heyeti ve ziyarete ev sahipliği yapan heyet birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.