Adana’da toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanan çok sayıda engelli ve yaşlı vatandaş, duraklarda durmayan veya özel halk otobüsüne bindiklerinde ise kendilerine kötü davranan otobüs şoförlerine sosyal medyada tepki gösterdi. Bazı otobüs şoförleri ücretsiz taşıdıkları yolcuların parasını alamadıkları için bu şekilde davrandıklarını belirtirken, Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ise yakın zamanda otobüs işletmelerine ücretsiz taşıdıkları yolcu karşılığında ödeme yapılacağını açıkladı.
Şehit yakınları, gaziler, 65 yaş üzeri yaşlı vatandaşlar, çeşitli meslek grupları ve engelli vatandaşlar uzun yıllardır Adana’da kişiselleştirilmiş Kentkart ile özel halk otobüsleri ile belediye otobüslerinde ücretsiz seyahat ediyor. Vatandaşların toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmaları bazı özel halk otobüsü şoförlerinin ise tepkilerine neden oluyor. Zaman zaman yaşanan gerginlikler, sosyal medyada büyük yankı uyandırıyor.
YÜZLERCE VATANDAŞ ANLATTI
Engelli bir vatandaşın, özel bir halk otobüsünde rencide edildiğini ve aynı şoförün durakta yaşlı gördüğünde durmadığını, binenlere ise tepki gösterdiğini sosyal medyada anlattığı bir paylaşım büyük tepkilere neden oldu. Adana’da Ne Var isimli platformda kısa sürede 300 bin kişiye dayanan paylaşıma yüzlerce vatandaş ise yorum yazarak toplu taşıma araçlarında kendi yaşadıkları problemleri anlattı.
HAKARETE VARAN DAVRANIŞLAR
Bazı vatandaşlar otobüs işletmecilerinin kimseyi ücretsiz taşımak zorunda olmadığını belirtirken, kimi vatandaşlar da pek çok şoförün, otobüse ücretsiz binenlere hakarete varan davranışlar sergilediğini öne sürdü. Konuya yorum yapan bazı otobüs işletmecileri de ücretsiz kentkart uygulamasının kendilerine dayatıldığını, ödeme konusunda sürekli oyalandıklarını ancak hala kimseden ücret alamadıklarını ileri sürdü. Otobüs şoförleri, 65 yaş üzeri vatandaşların çok gezdiğini dile getirip birkaç durak için bile otobüsü ücretsiz kullanmalarından şikayet etti. Bazı vatandaşların ise sahte rapor alıp ücretsiz engelli kartı aldığını iddia eden otobüs şoförleri, bu konularda düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bazı vatandaşlar da otobüs şoförlerinin çok saygısız ve agresif olduğunu savunup, ciddi eğitim programların düzenlenmesi gerektiğini anlattı.
ÜCRETLER ÖDENECEK AÇIKLAMASI
Adana Büyükşehir Belediyesi UKOME yetkilileri ise çalışan otobüslerle ilgili puantaj hazırladıklarını, ilerleyen günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından gönderilecek paranın işletmelere ödeneceğini açıkladı.
Bu arada, toplu taşımadaki sorunların haberleştirilmesi üzerine basın mensuplarının ücretsiz pasolarına da ambargo konuldu. Paso yenileme döneminde Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne (ÇGC) paso ücreti yatıran çok sayıda basın mensubunun vizelerinin, Yolcu Kartı İşlem Merkezi’nde bu haberler öne sürülerek yenilenmediği bildirildi.
Öte yandan, aynı sorunları yaşayan Kocaeli Otobüs ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, 65 yaş ve üstü, engelli ve engelli refakatçisi kartları bulunan kişileri 11 Nisan’dan itibaren ücretsiz taşımayacaklarını açıklamıştı.