KİEV

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Türkiye ziyareti öncesinde ülkesinde bulunan Türk işadamları ile bir araya geldi.

Başkent Kiev’de Hilton Oteli’nde öğle yemeğinde gerçekleşen görüşmeye Başbakan Groysman’ın yanı sıra Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Taras Kutoviy’in de bulunduğu bir heyet katıldı.

Türk işadamları Başbakan Groysman ile görüşme sonrasında toplantıya ilişkin AA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ukrayna Başkanı Ruşen Çetin, uzun yıllardan beri Ukrayna’da Başbakan seviyesinde üst düzeyde Türk işadamları ile ilk defa toplantı yapıldığını söyledi. Türk iş adamlarının Ukrayna ile çok büyük sorunlar yaşamadığını aktaran Çetin, var olan sorunların da Başbakan Groysman’a aktarıldığını belirtti.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret anlaşmasının imzalanması, yatırımların teşviki ve karşılıklı korunması kanunu ile çifte vergilendirmeyi önleme kanununun yenilenmesinin Türk yatırımının önünü açacağını belirten Çetin, Groysman’ın Türk şirketlerinin sorunlarını çözeceği yönünde mesaj verdiğini aktardı.

"Ukrayna’ya daha çok yatırım için serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanmalı"

Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin altın çağını yaşadığını belirterek, Türk iş dünyası açısından önemli gördükleri iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması ile ilgili Türk işadamlarının görüşlerini Başbakan’a aktarma imkanı bulduklarını ifade etti.

Ukrayna’da üç yıl önce yapılması güç olan alt yapı reformlarının gerçekleştirildiğini hatırlatan Pehlivan, buna rağmen yine de sorunların devam ettiğine dikkat çekti. Pehlivan şunları dile getirdi:

"Ancak şunu gördük. Ukrayna hükümeti diyaloğa açık. Bunların çözülmesi için bir kararlılık içerisindeler. Biz sorunlarımızı ifade ettik, onlar sorunların çözümü için kararlılıklarını ifade etti. Zaman bu sorunların çözümünü gösterecektir. Ancak biz istiyoruz ki bu güzel örneklerden de yola çıkarak Ukrayna’ya daha çok Türk sermayesi gelsin, daha çok Türk yatırımı gelsin. Bunun da anahtarı müzakereleri 2007’den bu yana süren serbest ticaret anlaşmasının bir an önce iki ülke arasında imzalanmasıdır. Bu anlaşma, Ukrayna’ya daha çok Türk yatırım demektir.”

Ukrayna Başbakanı Groysman ile basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede Türk işadamlarının yanı sıra Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, DEİK Ukrayna Başkanı Ruşen Çetin, Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, Türk Ukrayna Sanayici ve İşadamları Birliği (TUSİB) Başkanı Zafer Özbay, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ukrayna Genel Müdürü Şevki Acuner de hazır bulundu.

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman 14-15 Mart'ta resmi ziyaretler gerçekleştirmek üzere Türkiye'ye gidecek.

Muhabir: Ali Cura