Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çamlıca’daki radyo ve televizyon vericilerini ana vericide toplayacak olan dev kulenin şantiyesinde incelemede bulundu. Bakan Arslan, “Kadir Gecesi’nde Çamlıca Cami’nin açılışında bu projeyi de İstanbul’un siluetine kazandıracağız, Projenin bedeli bugünkü parayla 170 milyon. Günde 2 bin yılda 4 buçuk milyon turist bekliyoruz” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen ile birlikte Büyük Çamlıca’da dağınık halde bulunan radyo ve televizyon vericilerinin tek bir noktada toplanması için yapılan kuleyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.
365 metrelik kulede restoran olacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yaptığı açıklamada, “Buradaki anten tepesi 220 metre yüksekliğinde 53 kattan oluşan her bir karın 4 buçuk metre olan bir betonarme kuleden bahsediyoruz. Bu kulenin devamında da 165 metrelikte anten yüksekliği olacak. Toplamı 365 metre yüksekliğinde bir anten kulesi. Bu anten kulesinin birinci öncelikli amacı hem Küçük Çamlıca’daki hem Büyük Çamlıca’daki adeta şehirde görüntü kirliği oluşturan anten ve anten kulelerinin kaldırılması, İstanbul’un sembolü haline gelecek bir kulede bunların hepsinin tek noktada ortak olarak hizmet vermesidir. Bunun başka bir özelliği de; 220 metredeki betonarme kısmın 180’inci metresinde ve 176’ncı metresinde iki tane restoran olacak. Bu restoranlar İstanbul’a gelen misafirlerin ziyaretçilerin 180 metre mesafeden İstanbul’u Çamlıca’dan seyretmesi ve İstanbul’u doya doya izlemesi anlamına geliyor. Bunun altında 150 metre mesafede yine iki katında seyir kuleleri halinde olacak bu seyir kulelerinde de insanları 360 derece dönerek İstanbul’un her tarafını o yükseklikte seyrede bilecekler” dedi.
Kadir Gecesi’nde hizmete açılacak
Bakan Arslan, “Önümüzdeki Haziran’a, Kadir Gecesi’nde Çamlıca Cami’nin açılışında bu projeyi de İstanbul’un siluetine kazandırmış olmak, diğer görüntü kirliliği oluşturan antenleri de kaldırmış olmayı hedefliyoruz. Ve İstanbul’a gelen turistler açısından da bir cazibe merkezi oluşturacak bir projedir” şeklinde konuştu.
Proje 170 milyon değerinde yılda 4 buçuk milyon turist bekleniyor
Projenin bedeli bugünkü parayla 170 milyon olduğunu belirten Bakan Arslan, “Günde 2 bin yılda 4 buçuk milyon turist bekliyoruz bu projeye. Yayıncılık dünyasıyla ilgili zaten dijital ortamdadır. Teknolojinin üst seviyede devreye sokulduğu ve yayıncılığın çok kolaylaştırıldığı insanların hayatına dokuna bir alandan bahsediyoruz” dedi.
Yayıncı kuruluşlarında iş ve işlemlerinin daha da kolaylaşacak
Arslan, “Bütün bu antenlerin ve bu anten kulelerinin yıkılması tek daha modern bir ortamda toplanması demekte özellikle yayıncı kuruluşlarında iş ve işlemlerinin daha da kolaylaştırılması ve onarlın da birbiriyle olan frekans çatışmasının ortadan kaldırılması daha da önemli bir fonksiyonu var. Bu kadar çok kule bu kadar çok anten varken bunlar aynı zamanda havacılıktaki seyri seferide etkileyecek olumsuz bir dijital bir sinyal kirliliği de yaratıyorlar. O sinyal kirliliğini de ortandan kaldırmış olacağız. Tek merkezden hepsini birbirini etkilemez vaziyette hizmet görür hale getirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.