Suriye'de 5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle aileleriyle Türkiye sığınan bir grup genç, ülkelerine dönerek gazetecilik yapmayı ve orada yaşanan dramı tüm dünyaya aktarmayı hedefliyor.

Hatay'daki Suriye Kültür ve İnsani Yardım Derneği tarafından düzenlenen kursta temel gazetecilik bilgilerinin yanı sıra fotoğrafçılık ve kameramanlık eğitimi alan 13 Suriyeli genç, ülkelerine dönüp vatandaşlarının gözü kulağı olmak için çaba gösteriyor.

Dernek sorumlusu Samer Bereket, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli gençlere talepleri doğrultusunda bazı kurslar düzenlediklerini belirtti.

Hatay'da, bir grup Suriyeli gencin gazetecilik eğitimi için kendilerine başvurduğunu kaydeden Bereket, gençlerin ülkelerine giderek yaşanan dramı herkesin görmesi için gazeteci olmak istediklerini belirtti.

Bereket, Suriye'de bir basın kuruluşunda çalışan savaş muhabiriyle irtibata geçip gençlere kurs vermesini talep ettiklerini anlattı.

Muhabirin, Türkiye'ye gelerek ve gençlere bir hafta sürecek kursu vermeye başladığını söyleyen Bereket, şöyle devam etti:

''Bizler Suriyeli gençlerimizle her zaman el ele verdik. Gençlerimizin fotoğraf ve video çekim tekniklerini öğrenmeleri ve Suriye'de yaşananları dünyaya aktarması için yardım ediyoruz. Bu gençlerimiz Suriye'de çatışma bölgelerini, çadır kentlerde yardım kuruluşlarının çalışmalarını ve göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin durumlarını gösterecekler. Gençlerimiz ülkelerinde yaşananları doğru ve tarafsız bir şekilde dünyaya ulaştıracaklar. Suriye rejiminin ülkelerindeki vatandaşlarına neler yaşattıklarını aktaracaklar.''

Suriyeli muhabir ve kurs öğreticisi Adnan İhsan, ülkelerinde gönüllü gazetecilik görevi yapmak isteyen gençlerle bilgi ve tecrübelerini paylaşmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Kursun teorik ve pratik olarak bir hafta süreceğini ifade eden İhsan, ''Arkadaşlara fotoğraf ve video çekimi tekniklerinin yanı sıra Suriye'de sıcak bölgelerde ne yapmaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyorum. Gençler, kursta öğrendikleriyle Suriye'de görev yapacak ve orada çektikleri fotoğraf, video ve topladıkları bilgileri basın kuruluşlarıyla paylaşacaklar.'' diye konuştu.

Kursiyer Sara Ahmet, ülkesindeki iç savaş nedeniyle 2 yıl önce Suriye'den ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını belirtti.

Ülkesindeki olaylara kayıtsız kalmak istemediğini ve Suriye'de acılar çeken insanların yaşadıklarını dünyanın görmesini sağlayabilmek için gazeteci olmaya karar verdiğini aktaran Ahmet, aldığı kursun kendisine çok faydalı olduğunu kaydetti.

Ahmet, kursta öğrendiklerini uygulamak ve halkının gözü kulağı olmak için Suriye'ye bir an önce gitmek istediğini dile getirdi.