Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi ile Çocuk Beslenme Metabolizma Derneği tarafından fetilketonüri ve kalıtsal metabolik hastalıklara dikkat çekmek için düzenlenen 13. Ulusal Metabolik Hastalıklar ve Beslenme Kongresi Adana’da başladı.

Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen ve 4 gün süreceği bildirilen kongreye ÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, Çocuk Beslenme Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Alev Hasanoğlu, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, akademisyenler, hekimler, hemşireler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, “Umarız bilimsel ve sosyal yönleriyle anılarınızda güzel bir kongre olur. Akraba evliliklerinin yoğunluğu nedeniyle bölgemizin ciddi bir sorunu olan kalıtsal metabolik hastalıklara dikkat çekmenin yanı sıra, metabolik hastalıklı çocuklar için üniversite – özel sektör - Seyhan Belediyesi işbirliğiyle yapılan bir fırının müjdesini buradan vermek istiyorum. 4 gün boyunca devam edecek kongremiz Adana'ya bilimsel, sosyal ve ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Çocuk Beslenme Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Alev Hasanoğlu da “Yeni tanı ve tedavi metotlarının gelişmesiyle metabolizma alanına ilgi daha da arttı. Metabolik hastalıklarla uğraşmak kolay değil ama çok ümit verici.” diye konuştu.

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, “Hayatın sürdürülebilmesi için hücrenin metabolik işlevlerini ilerletmesi ve sürdürmesi en önemli şey. Hücrenin tüm metabolik faaliyetlerini sürdürebilmesinin temelinde oksijen üretmesi, oksijen üretebilmesi için de enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Sizlerin yaptığınız iş çok önemli, özellikle çocuklara hizmet ederek, gelecekte bizim neslimizin çok daha sağlıklı, daha iyi düşünen, her şeyi daha kolay çözümleyen bir gelecek vaat ediyorsunuz. Onun için bu kongreyi düzenleyen, emeği geçen ve ülkemize, insanlığa hizmet eden hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.