6. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali’nde 2 ton tava ciğer dağıtıldı. Festivalin kapanış programında yapılan acı biber yarışması ise renkli görüntülere sahne oldu.
Edirne Belediyesi tarafından 13-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen ‘6. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali’ sona erdi. Kapanış programında ilk olarak festivali korteji, Edirne’nin en işlek ve trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde hazırlanan sahne önüne hareket etti. Daha sonra tek tek sahneye davet edilen Edirneli tava ciğer ustalarına Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından plaket takdim edilerek, acı biber yarışmasına geçildi. Başkan Gürkan, tava ciğerin tüm dünyada ve Türkiye’de hem hazırlanış hem de pişirme tekniğiyle tescillenerek sadece Edirne’ye ait olduğunu vurgulayarak, “Edirne tava ciğeri, Edirne dışında yediğiniz hepsi taklit ürünlerdir, hepsi tescilsiz çakma ürünlerdir. Kim ki tava ciğeri yemek istiyorsa geleceği adres Edirne’dir” diye konuştu.
DÜNYANIN ‘EN ACI’ YARIŞMASININ ŞAMPİYONU BATMANLI
Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde yetişen ve acılığıyla tanınan Karaağaç biberini yemek için 6 gönüllü yarışmaya katıldı. Tabaklardaki 10’ar adet biberi yemeye başlayan yarışmacılar, gözlerinden yaşlar gelerek zor anlar yaşasa da son ana kadar yarışmayı bırakmadı. Acı biber yarışmasını kazanan ve Batmanlı olduğunu söyleyen Süleyman Işık, “Bunlar benim için çerez, aslen doğuluyum, Batmanlıyım. Saymadığın kadar getirin yerim” dedi.
HALKA 2 TON ÜCRETSİZ TAVA CİĞER DAĞITILDI
Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘Bando ve Ciğer Festivali’nin kapanış gününde festival alanında oluşturulan stantlarda vatandaşlara ücretsiz olarak 2 ton tava ciğeri dağıtıldı. Ciğerin tadına bakan vatandaşlar ise çok lezzetli ve güzel olduğunu belirterek, “Çok bekledik ama değdi” dediler. Gelecek yıl festivale tekrar katılmak istediklerini söyleyen vatandaşlar, ücretsiz olarak dağıtılan tava ciğeri alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, geçen yıl halka 1 tona yakın ücretsiz tava ciğeri dağıttıklarını belirterek, “Bu yıl festivale ilgi ve katılım geçen yıla oranla çok daha fazla. 1 buçuk, 2 tona yakın tava ciğeri dağıtacağız” ifadelerini kullandı.
Edirne Belediye Bandosu’nun Bando ve Ciğer Festivali Marşı’nın bestekarı Beyazıt Sansı’nın ‘Ciğer’ türküsünü seslendirmesi ile festival son buldu.