Adıyaman'da Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerinin (UMKE) bir hafta süren temel eğitiminin ardından yaptığı tatbikat gerçeğini aratmadı.

Dağlık alanda gerçekleşen tatbikatlarda UMKE personelleri, binanın tepesindeki yaralıyı halatlarla aşağı indirdi. Ekipler, daha sonra yaralıyı güvenli bölgeye alarak hastaneye ulaştırılmasını sağladı.

Bir başka tatbikatta da ekipler, kayalıklardan düşerek yaralanan bir vatandaşı kurtarmaya çalıştı. Yaralının bulunduğu alana ulaşan ekipler, yaralı kişiyi sedyeyle ambulansa götürdü.

Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, UMKE ekiplerinin Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında faaliyete geçirildiğini anımsattı.

UMKE'de çalışan sağlık ekiplerinin ülke genelinde kurguladığı ve gönüllülük esasına göre çalışan sağlık personelleri olduğunu belirten Taş, Adıyaman'da 2005 yılından bu yana UMKE ekiplerinin yoğun bir şekilde çalıştığını ifade etti.

 Seyir Tepesinde özellikle tatbikata hazırlık amacıyla çalışmalara devam edildiğini dile getiren Taş, "Bu yapılan tatbikatta enkaz altındaki yaralıya ulaşma, trafik kazasında sıkışmış yaralıların kurtarılması ve gerekli sağlık girişimlerinin yapılmasını ön gören bazı olaylara müdahale edilmesi yapıldı. Burada temel amaç bu ekiplerimizi zihinde tutmak" diye konuştu.

UMKE Adıyaman sorumlusu Filiz Aslan da amaçlarının ekiplerine 25 sağlıkçı daha yetiştirmek olduğunu söyledi.

UMKE eğitimlerinde 4 gün teorik, 3 gün de uygulamalı çalıştıklarını anlatan Aslan, "Bugün yüksekten ip ile yaralıyı indirme, enkaz altı yaralı kurtarma, araç içi yaralı kurtarma, doğada hayatta kalma, haberleşme tekniklerini kullanabilme gibi çeşitli konularda 3 günden beri personelimize eğitim veriyoruz" dedi.