Afyonkarahisar’da yarım asırdır keçe sanatıyla uğraşan Ahmet Yaşar Kocataş’ın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından, ’Yaşayan İnsan Hazineleri’ listesine alındığı belirtildi. Kocataş’ın ödülünü yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alması bekleniyor.
UNESCO tarafından kültürel mirasın korunması ve desteklenmesi amacıyla, ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması’na yönelik 2003 yılında kabul edilen ve Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşme kapsamında hazırlanan, ’Yaşayan İnsan Hazineleri’ listesine Afyonkarahisarlı keçe ustası Ahmet Yaşar Kocataş’ın da eklendiği kaydedildi. Her yıl bir ya da iki kişinin kabul edildiği ’UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri’ne Afyonkarahisar’dan giren Kocataş’ın, UNESCO’nun tanıtım listesinde de yer alacağı vurgulandı.
Konusunda ender bulunan bilgiye sahip olan, usta çırak ilişkisinde yetişmiş ve çıraklar yetiştirmiş, en az 10 yıllık ustalar arasından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifi ile UNESCO tarafından belirlenen ’Yaşayan İnsan Hazineleri’ listesine 2003 yılından bu yana 20 isim eklendi. Geçmiş yıllarda UNESCO tarafından listeye alınan 5 usta son 5 yıl içinde hayatını kaybederken, Afyonkarahisarlı keçe ustası Ahmet Yaşar Kocataş da keçecilik sanatıyla listeye dahil edildi.
Koacataş’ın, UNESCO’nun ’Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi’ berat ve ödülünü 3 Kasım Perşembe günü (yarın) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alacağı, aynı zamanda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a elleriyle hazırladığı keçe seccade ile Mevlevi sikkesi hediye edeceği ifade edildi.