Tarihi Van Kalesi’nin eteklerinde 15 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 40 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Urartu Müzesi'nin inşaat çalışmaları bir süre önce tamamlandı. Ancak bir türlü çevre düzenlemesi ve Teşhir Tanzim Salonu tamamlanmadığı için 2013 yılında açılması beklenen müzenin açılışı 2016 yılına sarktı.

Van’da 1972 yılında şehir merkezinde hizmete giren, 2011'de meydana gelen iki büyük depremde ise hasar gören Van Müzesi'nin yerine Van Kalesi'nin kuzeyine yapılan yeni Urartu Müzesi'nin yapımı bir süre önce tamamlandı. 2012’de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay temelini attığı müzenin açılış tarihi 2013 olarak belirlendi. Müzenin, 'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' kapsamında 2012 yılı içerisinde temelinin atıldığını anlatan Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, "1972 yılında hizmete giren müzemizde 2 bin eser sergileniyordu. Müzemizde ise envantere kayıtlı 38 bin eserimiz var. Kayıtsız eser sayımız ise 5 bin. Yani toplam 43 binin üzerinde esere sahibiz. Bu eserler Urartu'ya, Asurlara, Selçuklulara, Osmanlılara ait binlerce yıllık geçmişi olan eserler. Bu eserlerin birçoğunu müzenin küçük olması nedeniyle sergileyemiyorduk. Van kalesinin kuzey yamacına Kalkınma Bakanlığı Cazibe merkezleri adı altında yeni bir müze yapıldı. Bu müzemizde ise 5 bine yakın eser sergilenecek. Bu sergilenecek 5 bin eser canlandırma yöntemiyle ziyaretçilere sunulacak. Müzemiz Doğu Anadolunun en büyük müzesi konumunda. Müzeyi yılsonu itibariyle ziyaretçilerimize açmayı düşünüyoruz."

Urartu Müzesi'nin ziyaretçilere açılmasının neden bu kadar geciktiği hakkında bilgi veren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, müzesi'nin inşaat çalışmasının bittiğini ancak kış şartlarından dolayı çevre düzenlemesinin hala bitmediğini söyledi.

Teşhir Tanzim konusunda da bir gecikme yaşadıklarını kabul eden Demirci, "Teşhir ve Tanzim ile ilgili Kalkınma Bakanlığı daha önce yeşil ışık yakmamıştı. Bu Kültür Bakanlığı'nın işi denilmişti. Kültür Bakanlığı da bunu 2015 yatırım bütçesine aldığını bize iletti. Ama yatırım bütçesine ayırdığı pay 1 milyon bile değil. Yani bu 10 milyonluk bir iş olmasına rağmen Kültür Bakanlığı buna bir milyon bile ayırmamıştı. Dolayısıyla Kültür Bakanlığı'nın ayırdığı bütçeyi bekleseydik 3-4 yıl daha gecikme söz konusu olacaktı. Bu nedenle Teşhir Tanzim konusunda tekrar Kalkınma Bakanlığı ile görüştük. Kalkınma Bakanlığı da yeşil ışık yaktı. Böylece Urartu Müzesi Teşhir ve Tanzim'den sonra yani tahminimize göre 2016 yılı Ocak ayında ziyaretçilere açılacak." şeklinde konuştu.