Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üretilen ürünler çiftçilerin elinden çıkmadan fiyat açıklaması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olan Çankırı’nın Kızılırmak ilçesindeki çiftçileri ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Çankırı’da önemli çeltik ekim alanlarının bulunduğunu hatırlattı.
Çiftçilerin TMO’dan ürünlerin fiyatını beklediğini ifade eden Gamzeli, "TMO’dan beklentimiz ürünlerin fiyatının çiftçilerin elindeyken açıklamasıdır. Yani TMO müdahale alım fiyatlarını geçen yıl olduğu gibi ürün üreticilerimizin elinden çıktığında değil, ürün çiftçimizin elindeyken ilan etmelidir" dedi.
Gamzeli, ofisin hasat başlar başlamaz piyasalarda belirsizliğe meydan vermeyecek şekilde alımlara başlamasının üreticilerin mağduriyetini ortadan kaldıracağını kaydetti. Uzun taneli çeşitlerde kırıkların fazla olduğunu vurgulayan Gamzeli, TMO’nun 60 değil 55 randıman üzerinden fiyat açıklamasının çiftçiler açısından önemli olduğunu anlattı.
"Ürünleri Kızılırmak’a dökerim"
Karadayı Köyü Muhtarı Aslan Kütük de köylerinde 4 bin 500 dönüm çeltik ekim sahası bulunduğunu ve verimden memnun olduklarını kaydetti. TMO’nun geç fiyat açıklamasından muzdarip olduklarını dile getiren Muhtar Kütük, "TMO fiyat açıklamadığı için vatandaş mağdur durumda. En kısa sürede TMO fiyatlarını açıklamalıdır. Eğer 20-25 gün sonra açıklama yaparsa ben bu ürünleri götürüp Kızılırmak’a dökerim. Bizi tüccarlara boğdurmasınlar" ifadelerini kullandı.
Çeltik üreticilerinden Atila Erdoğan ise çeltiklerin harman yerlerinde beklemeye alındığını ifade ederek, TMO’nun fiyat açıklamasını beklediklerini kaydetti.