Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda, Ebru sanatı ustası Güseher Kahraman ve Hat Sanatı Ustası Mahmut Şahin, icra ettikleri sanatların inceliklerini anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli kitap fuarı olma özelliğini taşıyan 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda, geleneksel Türk sanatlarının önde gelen dallarından olan ebru ve hat sanatları anlatıldı. Ebru Sanatçısı Gülseher Kahraman ve Hattat Mahmut Şahin, dinleyicilere icra ettikleri sanatların tarihinden ve inceliklerinden bahsetti. Konferansta ilk olarak söz alan Ebru Sanatçısı Gülseher Kahraman, “Bilinen en eski ebru sanatı Maliki Deylemi’nin hafif ebru üzerine yaptığı çalışma olarak biliniyor. Ebru’nun kelime anlamının çoğu renkte ebru ismini karşıladığı biliniyor. Ancak Farsçada ise Ebru kelimesi bulut rengi anlamına gelmektedir. Çağatayca’da ise ebru kelimesi “Su Yüzü” anlamını karşılıyor” dedi.
“EBRU TARİHİNE BİRÇOK İSİM KİLOMETRE TAŞI OLMUŞTUR”
Ebru sanatında yararlanılan maddeler hakkında da bilgi veren Kahraman, “Bu sanatta en çok ihtiyacımız olan Kitre’yi artık bulamıyoruz. Bunun yerine deniz kadayıfından oluşan tozlar kullanıyoruz. Ebru sanatının uygulandığı tekneler genellikle 6-7 santimetre derinliğinde oluyor. Ebru sanatı bir tekke sanatıdır. Ebru tarihine birçok isim kilometre taşı olmuştur bunların içinde en önemlileri ise Şebek, Hezarfen İbrahim Ethem Ğfendi, Hafız Efendi, Aziz Efendi, Necmettin Okyay, Mustafa Düzgünman gibi isimlerdir” ifadelerini kullandı.
“KUR’AN-I KERİM’İN İNDİRİLMESİNDEN SONRA YAZI ÖRNEKLERİ ARAYIŞINA GİRİLDİ”
Ebru Sanatçısı Gülseher Kahraman’ın ardından konuşan Hattat Mahmut Şahin ise, sözlerine hat sanatının icrasında kullanılan malzemeleri anlatarak başladı. Yazı örneklerini anlatarak konuşmasına devam eden Hattat Şahin, “Kufi yazısı Peygamber Efendimiz’den beri kullanılmaktadır. Kufi yazısının ilk etapta kullanılıp sonradan vazgeçilmesinin en önemli nedeni ise harekeleri ve hatta noktalarının olmamasından dolayıdır. Özellikle Kur’an-ı Kerim’in indirilişinden sonra bu alanda yazı örnekleri arayışına girildi. Bu dönemde Reyhani ve Muhakkak yazı türleri keşfedildi. Günümüz hattatlarının yazdığı yazılar bu sebeple daha kolaydır. Günümüzde karalamalar ve talimler hat yazılarında önemli yer tutuyor” ifadelerini kullandı. Hattat Mahmut Şahin’in görsellerle desteklediği sunumunun ardından konferans sona erdi.