Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Samsun’da düzenlenen ‘Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası Çalıştayı’ toplantısında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bir türlü Amasya’dan milletvekili olamadım” dedi.
Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası Çalıştayı, Serra Otel’de başladı. Eğitimcilerin ve öğretim görevlilerinin katıldığı toplantıda gelecek sezon izlenecek yol haritası hakkında bilgiler verildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayda ilk konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen yaptı. Esen, çalıştayın iyi geçmesi temennisinde bulundu.
“Bir türlü Amasya’dan milletvekili olamadım”
Çalıştay öncesi söz alan Vali İbrahim Şahin, TRT döneminde Amasya’ya önem verdiğine ve bu yüzden sürekli siyasete gireceği yönünde hakkında haberler yapıldığına dikkat çekti. Şahin, “Bu toplantının Samsun’da yapılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Ben bundan önce TRT Genel Müdürüydüm. Amasya’yı sürekli olarak tanıtmaya çalıştım. Muhalif milletvekilleri ya da bize muhalif olan şahıslar, ‘siyasete girecek, onun için Amasya’yı sürekli anlatıyor’ diye bizi sürekli eleştiriyorlardı. Bir türlü Amasya’dan milletvekili olamadım. Yani bu işlerin bir nasip ve kader olduğuna inanan bir insan olarak amacım, Amasya’nın tanıtılmasıydı. Çünkü Amasya, M.Ö. 4000 yılından beri eserlerini muhafaza etmiş bir şehirdi ve anlatılamamıştı. O yüzden ısrarla Amasya’yı anlattım. Gazetelerin beni manşetten, sür manşetten ve 1. sayfadan vermesine rağmen vazgeçmedim. Amasya şu anda Samsun’un 4 katı yabancı turist alıyor. 5 katı da yerli turist alıyor. Kazanan Amasya oldu. Turizm listesinden her yıl artış yaşandı. 7 yıl genel müdürlük yaptığım ilk yıllarda Amasya’ya 15-20 bin civarında turist geliyordu. Pazartesi günü Amasya’ya yeni vali beye hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Her tarafta yabancı turistleri gördüm, şaşırdım. ‘Bunun arkasında biraz da bu garibanın emeği var’ diye kendime pay çıkardım” ifadelerini kullandı.
Müsteşar Yardımcısı Büyük: “Yabancı dili iyi öğretemedik”
Yabancı dil öğretmekte başarısız olduklarını belirten Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, “Ben bu çalıştaylardan elde edilecek ve bugüne kadar elde edilen bütün çalışmaların, bakanlığın ön haritasını ve bakanlığın yönünü aştığına şahit oldum. Demek ki biz bakanlık olarak özellikle şu çalıştay bağlamında söylüyorum. Bir eksikliğimizi kabul ediyoruz. Demek ki yabancı dili iyi öğretemedik, öğretemiyoruz. Artık yabancı dili çocuklarımıza nasıl daha iyi öğretebilirizin azmi ve gayreti içerisinde olacağız. 3 yıl içerisinde bu konuyu tartıştık. 5. sınıftan itibaren ağırlıklı yabancı dil okutalım çalıştayını pek çok ilde yaptık. Bir yerde bir eksiklik var. Şimdi ilkokula kadar indirdik. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite... Şahsım üzerine konuşuyorum. Niye biz bu İngilizceyi öğretemedik ya da yabancı dili niye öğretemedik? Ben bunun ıstırabını kendim hep duydum. İstanbul’da ilçe belediye başkanlığı yaptığım sürede ilçe kaymakamımızla birlikte yurt dışına gittiğimizde, akşam sert bir yastık istemek için kaymakamımla birlikte ben, bunu bir türlü izah edemedik. Sonra bütün Türklerde olduğu gibi elimizle tarif ederek yastık istedik. Sonra kaymakama dedim ki ‘ikimiz bir ilçeyi yönetiyoruz, bir yastık isteyemiyoruz.’ Bu anlamda daha iyi yabancı dil konuşmak için bu çalıştayların önemli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Yakın zamanda bir çalıştay daha düzenleyeceklerini vurgulayan Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu da, “Bu çalıştayın ardından önümüzdeki hafta daha detaylı bir çalıştay daha gerçekleştireceğiz. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Samsun ilinde müfredata yönelik çalışmalarında il kalem çizgisini Samsun’dan atıyor. İlklerin şehri olarak Samsun, Türk medeniyetinde ve tarihinde çok önemli bir yere sahip. Bu hareketi Samsun’da gerçekleştirmek bizim için çok önemli bir çerçeve olacak. Önümüzdeki hafta Türkçe ve yabancı dil müfredat çalışmalarını Samsun’dan başlatacağız” şeklinde konuştu.
2 gün sürecek olan çalıştay, protokol konuşmaların ardından sunumlar ve eğitimlerle devam etti.