Dünya Kıyı Temizliği Günü dolayısıyla Van Gölü Aktivistleri öncülüğünde Bitlis’in Tatvan ilçesinin Van Gölü’nün kıyısında temizlik yapıldı.

Dünya’da 105 ülkede aynı gün yapılan kıyı temizliği kampanyasına Tatvan ilçesindeki Sivil Toplum Kuruluşları da (STK), Van Gölü kıyısında temizlik yaparak destek verdi. Tatvan Sahil İskelesi’nde başlayan etkinliğe katılan Belediye Başkan Yardımcısı Baki Menteş, aralıklarla kıyı temizliği yaptıklarını fakat çevreden dolayı oluşan kirliliğin Tatvan sahilinde biriktiğini belirterek, “Bu kıyı hepimizin, hep beraber bu kıyıya sahip çıkalım, sahil işletmecileri ile buraya gelen misafirleri kıyıyı temiz tutmalarını istiyoruz” dedi.

Van Gölü kıyısındaki tüm arıtma tesislerinin bir an önce çalışması talebinde bulunmak istediklerini dile getiren Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Cengiz Şahin ise şöyle konuştu; “Van Belediyesi, Erciş Belediyesi, Adilcevaz Belediyesi, Ahlat Belediyesi, Tatvan Belediyesi, Gevaş Belediyesi ve Edremit Belediyesi’nin arıtma tesislerinin bitmiş olduğunu biliyoruz. Ama enerji probleminden dolayı da çalıştırılmadığından bilgimiz var. Yetkililerden isteğimiz ve ricamız bununla alakalı bir çözüm oluşturmalarıdır. Tatvan kıyılarında 7 mahalle yani 27 bin nüfusun kanalizasyonunun atıkları halen göle akmaya devam etmektedir. Bunun nedeni afet kodunun tam olarak belirlenmemesidir. Beş yıl önce de aynı sorunla karşı karşıyaydık ve halen de karşı karşıyayız. Biz torunlarımıza burada tertemiz bir miras bırakmak zorundayız.”

Dünya Kıyı Temizleme Günü dolayısıyla Van Gölü’nün Tatvan sahilinde temizlik etkinliği yaptıklarını belirten Van Gölü Aktivistleri gönüllülerinden Maşallah Özel de şuan aynı anda 105 ülkede aynı etkinliğin yapıldığını ve bunun bu yıl 30’uncusunun gerçekleştirildiğini söyledi.

Tatvan’ın cazibe merkezi ve marka bir şehir olduğunu fakat sahil şeridinin çok kirli olduğunu kaydeden Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emrullah Tekin ise derin üzüntü içinde olduklarını, bu konuda vatandaşların duyarlı olmalarını ve çevreyi temiz tutmalarını isterken, ilgili kurumların da acilen önlem almaları gerektiğini ifade etti.