Van’da terör örgütü PKK mensuplarınca Kurban Bayramı’nın ilk günü gerçekleştirilen ve 53 kişinin yaralandığı saldırıda zarar gören iş yerlerini temizleyen esnaf ve olay yerine gelen vatandaşlar teröre tepki gösterdi.
İHA muhabirine konuşan vatandaşlar, patlamanın yaşandığı alanda gezdiklerini belirterek, manzaranın korkunç olduğunu ifade ettiler. Patlamanın meydana geldiği bölgede bulunan Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı ise yaşananlara tepki göstererek, “Bayramın birinci günü ilimizde gerçekleştirilen canice saldırı sonucu 50 dolaylarında vatandaşımız yaralandı. Ayrıca sizlerin de gördüğü gibi ciddi anlamda maddi hasar oluştu. Bu yaşananlar örgütün çirkin ve kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi. Bunların aslında Kürt halkıyla hiçbir alakalarının olmadığını, tamamen maşa olduklarını, dış odakların kontrolünde ve yönlendirmesinde bir örgüt olduğunu, Kürt halkının haklarını arama noktasındaki tutarsızlığını ve yalanını bir kez daha ortaya koydu. PKK, Kürt halkının kutsalı olan bir günde, mübarek bir bayram gününde böyle canice bir eylem yapmakla adeta halkımızla dalga geçmiştir. Zaten eş genel başkanlarının arife günü yaptığı açıklama da buradaki bu eylemi hedef olarak göstermişti. Lanetle kınıyoruz, Allah kabul etmesin” dedi.
“Bu dava Kürt halkının davası değildir”
Vanlıların ‘demokrasi nöbetlerinde’ tanıdığı 77 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl de, “Bu dava bizim değildir. Bu dava Kürt halkının davası değildir. Bunların davası Ermeni ve Yahudilerin davasıdır. Bunu yapanlar kime zarar verdi? Kendi halkımıza zarar verdi. Kürt halkına zarar verdi. Burada yaralanan Kürt halkıdır. Yıkılan Kürt halkının evleridir. Bu yanlış bir yoldur. Bunları destekleyenler de bir an önce bu yanlıştan dönsünler. Bunların yardımcıları ve destekleyicileri kâfirler, Yahudilerdir ve Ermenilerdir” şeklinde konuştu.
“Bu saldırı bütün Türkiye milletlerinin iradesine yapılmıştır”
Başka bir vatandaş da yaşananları lanetleyerek, “Bayram sabahı buraları kana bulayanları her türlü lanetliyoruz. Bu yapılan saldırı sadece AK Parti’ye değil, bütün Türkiye milletlerinin iradesine yapılan bir saldırıdır. Nefretle lanetliyoruz” diye konuştu.
Öte yandan, saldırı sonrası hasar tespit ve çevre temizliği çalışmaları devam ederken, özellikle polis noktasına önceden konulan beton blokların faciayı önlediği belirtildi.