Diyarbakır’ın Sur İlçe Kaymakamlığı, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Fatihpaşa Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlara yazı göndererek zarar tespitinde bulunulacağını bildirdi. Haberi duyan vatandaşlar, yetkililerle birlikte evlerini gezerek zarar tespit çalışmalarına katıldı.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı 17 Mart 2016’da kısmen kaldırılmıştı. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Fatihpaşa Mahallesi’nde ikamet ederken operasyonlar nedeni ile evlerini terk edip kentin başka ilçelerine göç etmek zorunda kalan aileler, bugün Sur Kaymakamlığı’nın gönderdiği yazı ile heyecanlandı. Yaklaşık dört buçuk ay sonra evlerini gören vatandaşlar, mahalle girişine akın etti. Sur Kaymakamlığı, önceden belirlenen 12 aileyi, beraberindeki komisyon üyeleri ile birlikte evlerine götürdü. Sur Kaymakamlığı’na bağlı yetkililer ile ev sahipleri eşya ve evin zarar tespitini yaptı.
SAĞLAM KALAN EŞYALARINI OMUZLAYIP ÇIKARDILAR
Zarar tespitlerinin ardından vatandaşlar, evde sağlam kalan eşyaları yüklenip yasaklı mahalleden çıktı. Çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan vatandaşlar, “Eve girdik evlerimiz darmadağın. Her şeyimiz talan olmuş. Eşimizin eşyaları da parçalanmış. Evden sadece Kur’an-ı Kerim’i sağlam çıkarabilmişiz. Başka hiçbir şeyimiz kalmamış. Evde ziynet eşyalarımız vardı. Evimden çıktım kirada kalıyorum. 3-4 aydır perişan olmuş durumdayız. Devlet bize kira yardımında da bulundu. Evimiz yıkık değil ama yıkılsa daha iyi olurdu, eşyalarımız kalmamış. Evden içeri almıyorlar” dedi.
“ANILARIMIZIN HEPSİ YOK OLMUŞ”
Sur’daki evinden çıkan bir kadın ile oğlu ise, “Evimize bir şey olmamış ama eşyalar paramparça olmuş. Kurşunlu Cami’nin hali perişan, onu bu hale sokanlara Allah hakkını bırakmasın. Eşyalarımızın hepsi kokudan mahvolmuş bütün eşyalar paramparça olmuş. En fazla elbise alabildik onları da alıp çıktık. Evler sapasağlam duruyor ama içindeki eşyalar perişan durumda. 20 senedir orada oturuyoruz. Anılarımız var hepsi yok olmuş” diye konuştu.