İSTANBUL (AA) - Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, Vodafone Türkiye'nin, mobil internet kullanımının artmasıyla veri gelirlerini 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 73 artırdığını kaydetti.

Basın toplantısında Vodafone Türkiye'nin 2014 yılı faaliyetleri hakkında bilgi veren Öğüt, Kasım 2013'te Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik programı ilan ettiklerini anımsatarak, programın hayata geçmesinden bu yana 1 yıl geçtiğini anlattı.

Vodafone Türkiye olarak, stratejik programları kapsamında 5 milyonu aşkın aboneyi bu yıl içinde dijital yaşamla buluşturduklarını belirten Öğüt, "Mobil internet kullanımının artmasıyla veri gelirlerini 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 73 artırdık" dedi.

2014-15 mali yıl üçüncü çeyrek sonuçlarını da paylaşan Öğüt, Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında yatırımları artırarak sürdürdüklerini, bu bağlamda toplam mobil gelire göre yüzde 33,9 pazar payına ulaştıklarını dile getirdi.

3 milyar insanın artık çevrimiçi olduğuna ve dijital yaşamla tanıştığına işaret eden Öğüt, şunları kaydetti:

"Genişbant teknolojiler, sağlıktan tarıma, finanstan eğitime, her alanda yenilikçi hizmetler sunarak, yatay kestiği sektörlerde sağladığı verimlilik artışıyla tüm dünyada ekonomik büyümenin lokomotifi oluyor. Kalkınma Bakanlığımızın Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı'nda yer alan Makro Ekonomik Projeksiyonlar ve Fırsatlar Raporu'na göre Türkiye'de 10 yılda yapılacak her 1 TL'lik bilgi işlem yatırımının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) 3,6 TL'ye kadar artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Rakamlar, ülkemizde de dijitalleşmenin ekonomik kalkınmada önemli payı bulunduğunu gösteriyor. Dijitalleşmenin işgücü kavramına da yeni bir boyut kazandırdı ve dijital işgücü hızla gelişiyor. 

Vodafone Enstitüsü ve YouGov işbirliğiyle hazırlanan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 Avrupa ülkesinde, yaşları 18-30 arasında değişen gençleri kapsayan 'Dijital Dönüşümü Konuşmak' adlı araştırmaya göre, gençlerimizin yüzde 62'si anne-babalarından daha iyi bir geleceğe sahip olacağına inanırken, büyük bir çoğunluk dijital dönüşüm hakkında olumlu düşünüyor. Türkiye'deki gençlerin yüzde 28'i, ilave olarak, dijital dönüşümün yarattığı yeni iş olanaklarının, değişen/kaybolan iş olanaklarından daha fazla olacağını belirtiyor. Türkiye'deki gençler, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yaklaşık 2-2,5 katı daha iyimser bir değerlendirme yapıyorlar."

 

- "Bireyleri dijitalleştirdik, işletmelerin dijital haritasını çıkardık"

 

Dijital Dönüşüm Hareketi'nde bir yılı geride bıraktıklarını yineleyen Öğüt, bu süreçte yaptıkları yatırımlar sayesinde 5 milyonu aşkın kişiyi dijitalleşmeyle tanıştırdıklarını, diğer yandan ise kurumsal segmentte "Yarına Hazırım" isimli programlarıyla Türkiye'nin dijital haritasını çıkarttıklarını belirtti. 

Öğüt, Dijitalleşme Endeksi ile 700 bin şirkete ulaştıklarını belirterek, bunlardan 17 bininin kendi puanlamasını bu endeks aracılığıyla çıkarttığını kaydetti. Hem bireylerin hem de kurumların bu yolla dijital dünyanın oyuncusu haline gelmesinden duydukları mutluluğu dile getiren Öğüt, bu olumlu durumun finansal sonuçlarına da yansıdığını söyledi.

Öğüt, şöyle devam etti: 

"Vodafone Türkiye 21 çeyrektir toplam mobil gelirlerinde kesintisiz çift haneli büyümesini devam ettirdi. Geçen yıl yani 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde toplam mobil gelirlerimiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 artarak 1,8 milyar liraya ulaştı. Diğer yandan, Dijital Dönüşüm Hareketimizin de etkisiyle veri kullanımı, büyümenin lokomotifi oldu. Buna göre, üçüncü çeyrek itibariyle akıllı telefon penetrasyonumuz yüzde 41,8'e çıkarken, veri gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 arttı.

Abonelerimizin toplam veri kullanımı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137 artarak üçüncü çeyrekte 22 milyar megabayta ulaştı. Son olarak da pazar payımızın yüzde 33,9'luk rekora ulaştığını görmek bizi dijital dönüşüm yolunda cesaretlendiren bir başka gelişme oldu. Bu dönemde şirketin abone sayısı 20,5 milyon olarak gerçekleşirken, faturalı abone sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyonu aşkın net abone artışı ile 8,3 milyona ulaştı." 

 

- "2015'te teknoloji yatırımının yeni 3 odağı: fiber, evde internet ve 4G"

 

Bu yıl da yatırımlarının odağında 4G hazırlıkları, fiber ve mobil altyapıdaki birikimlerini sabit iletişim hizmetlerine de taşımak olduğunu söyleyen Öğüt, 2015'in kendileri için sadece bir mobil iletişim şirketi olmaktan çıkıp, evde ADSL, fiber internet ve TV gibi birçok sabit iletişim hizmetini de müşterilerine tek çatı altında sunan bir mobil ve sabit telekomünikasyon şirketi olma yolunda çok kritik bir yıl olacağını ifade etti. 

Gökhan Öğüt, "Müşterilerimizin her an her yerde dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmelerini sağlayacağız. Türkiye'nin 81 iline aynı anda sunduğumuz Vodafone SüperNet Telefonsuz ADSL ve Fiber hizmetimizle, tüketicilerimizin hiçbir ek ücret ödemeden, sadece ihtiyaçları olan limitsiz internete sahip olmalarını sağlıyoruz" dedi.

Dijital bağlantılı Türkiye için teknoloji yatırımları kapsamında 4G'yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirten Öğüt, mobil teknolojinin son halkası 4G için artık Türkiye'nin gün saydığına dikkat çekti. 

 

- "GSM'de rekabet kalitenin teminatıdır"

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Öğüt, kurdaki dalgalanmaların faaliyetlerini çok fazla etkilemediğine işaret ederek, nisan ayında başlayacak yeni yılın bütçesini henüz tamamlamadıklarını söyledi. 

Öğüt, Vodafone Türkiye'nin bütçe başlangıç gününün 1 nisanda başladığını belirterek, kur dalgalanmalarından kaynaklı finansal risklerden korunduklarına işaret etti. Sektördeki rekabetçiliğin sürmesini arzuladıklarını belirten Öğüt, bunun Türkiye'de müşteriler için kaliteli ve güvenli hizmetin teminatı olduğunu vurguladı.

Gelecek yıllardaki yatırım planlarına ilişkin bir soru üzerineyse Gökhan Öğüt, sözlerini, "İleriye dönük bir tahminde bulunamıyorum. Grup adına da Vodafone Türkiye adına da… Ama şunu söyleyebilirim ki Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etmek istiyoruz. Bu da sürekli artan bir grafik, bizim için çok önemli" diye tamamladı.